Otvoren 45. „Sajam šljive“ u Gradačcu

Spread the love
Menprom

U Gradačcu je danas svečano otvoren 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao ”Sajam šljive”. Sajam su presijecanjem vrpce svečano otvorili visoki predstavnik EU u BiH Valentin Incko, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak. Na oko 5.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentira oko 320 izlagača iz BiH i zemalja okruženja. Osim izložbenog dijela, i ove godine će u okviru Sajma biti održano niz stručnih predavanja i prezentacija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ističe generalni direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Reha Centar

Lijepo vrijeme, koje je ove godine poslužilo voćare u Gradačcu, se odrazilo i na količinu ali i na kvalitet šljive. Ipak i takvi povoljni uslovi pokazuju nedovoljnu uređenost sistema zaštite poljoprivrednih proizvođača, rečeno je danas.

„Zaštita minimalnih cijena otkupa, otkup organiziran na znatno sistematičniji način, u velikoj bi mjeri zaštitili našu poljoprivrednu proizvodnju. No, ne smijemo dozvoliti da budemo ovisni o uvoznoj hrani. Imamo prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude, koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To su izazovi kojih smo mi u Vladi Tuzlanskog kantona svjesni, ali i pored naše želje i volje, kao jedna mikrozajednica, nismo u mogućnosti samostalno ponuditi adekvatan odgovor. Odgovor na ove izazove mora biti koordinirana aktivnost šire društvene zajednice, entitetskog i državnog nivoa jer  održivi razvoj voćarstva dugotrajan je proces u kojem moramo težiti jedinstvenom tržištu i poticajima koji bi u narednim godinama trebali biti veći nego do sada“ rekao je na otvorenju Sajma premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

„Posebno nas raduje što sa Petrokemijom iz Kutine obilježavamo jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije“, kazao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović i dodao da će se, osim Petrokemije, koja je oficijelni sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu, posjetiocima se predstaviti Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske.

Na Sajmu će se održati i niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva – od sušare do trpeze.

Ovogodišnja novina je održavanje 1. sajma pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi.

I ove godine bit će ocjenjivat će se kvalitet izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. Na Poljoprivrednom gazdinstvu Krušik u Skugriću Donjem vršit će se ocjena rakije, a za najbolje će biti uručene velike medalje.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održava se od danas do 1. septembra.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara