Otvoren 29. Ljetni Univerzitet u Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Danas je svečano otvoren 29. Ljetni Univerzitet u Tuzli (LJUT). Prilika je to da se studenti, oslobođeni klasičnih predavanja koja su prisutna tokom akademske godine, bez opterećenja nastavnim obavezama posvete stručnom usavršavanju u skladu sa svojim ličnim interesima, ali i profesorima da kroz jedan opušteniji, neformalniji pristup mogu dio ljetnog odmora posvetiti volonterskom radu sa studentima. Tako će u narednih mjesec dana, do kraja tekućeg mjeseca, biti u prilici prisustvovati brojnim predavanjima, radionicama te zabavnim i sportskim aktivnostima koje će se organizirati u okvirima Ljetnog univerziteta. Ovogodišnja centralna tema je „Cjeloživotno obrazovanje i održivi razvoj“.

Reha Centar

Svečanosti otvorenja ovogodišnjeg LJUT-a prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. U pozdravnom obraćanju studentima, profesorima i drugim učesnicima Ljetnog univerziteta premijer Halilagić je kazao da je poseban uspjeh LJUT-a u tome da okuplja studente sa raznih bh univerziteta.

LJUT 02 06 06 2024

„Ljetni univerzitet podsjeća da su učenje, usvajanje novih saznanja i vještina, te širenje svjetonazora kontinuirani procesi, a značajan interes studenata, ali i onih koji nisu formalno u tom statusu, pokazuje žeđ uma značajnog broja mladih ljudi za usvajanjem novih saznanja. Obrazovanje je fundament našeg opredjeljenja i strategija razvoja našeg visokog obrazovanja. S tim u vezi, ovogodišnja centralna tema LJUT-a se u potpunosti podudara sa još jednim našim strateškim ciljem, a to je zelena tranzicija. To je put i staza kojom moramo neminovno ići, a koja će upravo zbog oslonjenosti ovog industrijskog kraja na karbonske tehnologije, na nas imati značajan utjecaj“, kazao je premijer Halilagić i istaknuo da je krajnje vrijeme da krenemo intenzivno u realizaciju ovih aktivnosti gdje upravo akademska zajednica, kroz proces obrazovanja, ali i u saradnji sa privredom, treba dati značajan doprinos da negativne posljedice prelaska na korištenje obnovljivih izvora energije budu što je moguće manje.

LJUT 03 06 06 2024

Ovogodišnji LJUT svojevrsan je i uvod u rekonstrukciju i izgradnju objekata u Kampusu Univerziteta u Tuzli, te je danas izraženo i očekivanje da će već neki od narednih LUT-a biti organiziran u novim univerzitetskim prostorijama u Kampusu.

„Ceremonija otvorenja 29 Univerziteta u Tuzli s razlogom je upriličena upravo u Kampusu. Izgradnja Kampusa je generacijski projekat Kantona i Grada i mislim da protekle dvije godine na tome uspješno radimo. Sada očekujemo realizaciju tendera za izgradnju objekata za smještaj prva 4 fakulteta, što će biti prvi značajniji korak u izgradnju Kapusa, te se nadamo da ćemo 50. godišnjicu Univerziteta dočekati i jednom od novih objekata u Kampusu“, kazala je danas rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Ovogodišnji Ljetni univerzitet trajat će do 30. juna.

LJUT 04 06 06 2024

LJUT 05 06 06 2024

LJUT 06 06 06 2024

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara