Otkrivene spomen ploče za dva pripadnika Armije RBiH koji su dali veliki doprinos u odbrani nezavisnosti naše domovine

Menprom

Nakon završetka odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. godina sudbina je učinila svoje pa su ostatak života proveli sami. I pored činjenice da se nisu poznavali, jedan je kao ratni vojni invalid a drugi kao demobilisani borac, napustili su ovaj svijet u samo par dana i sahranjeni sasvim slučajno jedan do drugoga u mezarju Trnovac u Tuzli.

Reha Centar

Nakon što su im njihovi saborci iz organizacija ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i Zlatnih ljiljana Grada Tuzla upriličili dostojne dženaze i ispraćaj sa ovog svijeta, danas su im na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine otkrili i spomen ploče kao trajni podsjetnik da su bili hrabri sinovi i borci za slobodnu, suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

„Faik Ibrišimović – Fikro i Šemsudin Džananaović – Uške bili su odvažni i hrabri, nepokolebljivi i ustrajni da se sačuva nezavisnost Bosne i Hercegovine u vremenima kada je trebalo imati više hrabrosti od drugih i pokazati kako se brani čast i dostojanstvo čovjeka“, kazao je kratko njihov saborac Mirsad Ibrahimović, zvani Mota koji je lično isklesao imena svojih saboraca na spomen pločama uz obećanje sa suzama u očima da će o ovim grobnim mjestima brinuti dok je živ.

Mirza Ahmić, predsjednik demobilisanih boraca Grada Tuzla je kazao da njihovi saborci nisu imali srodnika koji bi im napravili spomen ploče ali da su imali svoje saborce koji ih ne zaboravljaju.

„Nedavno su preminuli i napustili su nas ali naše obećanje da ne zaboravljamo naše saborce ne blijedi. Danas smo evo ovdje da im otkrijemo spomen ploče i da još jednom pokažemo da ih nismo i nećemo zaboraviti kao ni sva njihova dobra djela u odbrani Bosne i Hercegovine“, kazao je Ahmić.

Otkrivanju spomen ploča u znak sjećanja na dva velika čovjeka i istinske patriote naše zemlje prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika iz Službe za boračko invalidsku zaštitu Grada Tuzla Admira Atić-Tupković koja je iskazala svoje zadovoljstvo činom njegovih saboraca te naglasila kako sredstva koje Grad Tuzla izdvaja za rad boračkih organizacija Tuzle imaju svoju svrhu.

„Ovo je jako lijepa gesta njihovih saboraca i priznanje da nisu zaboravljeni, te da se pamti svako dobro koje su dali za naš grad i našu državu a Grad Tuzla će uvijek stajati na raspolaganju svim boračkim organizacijama koje opravdano i svrsishodno troše novac koji Grad Tuzla izdvaja svake godine za njihov rad“, kazala je Atić- Tupković.

Na kraju su nam iz boračkih organizacija Grada Tuzla koje su uzele učešće u ovoj aktivnosti još kazali da i ovo otkrivanje spomen obilježja na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nije slučajno te da je to svojevrsna poruka da se pamte i ne zaboravljaju svi oni koji su svoje živote ugradili u slobodu koju danas imamo.  

borci

aktuelno.ba 

Komentari

Komentara