Otkrivena ploča sa nazivom ulice dr. Ibro Pašić

Menprom

U znak sjećanja na lik i djela prof. dr. Ibre Pašića, danas je u krugu UKC-a Tuzla, otkrivena ploča sa nazivom ulice, jedne od naznačajnijih ličnosti u istoriji grada.

Reha Centar

“Ovaj grad mora razvijati svoje vrline, a posebno zahvalnost, kao majku svih vrlina. Davanjem imena ovoj ulici, prof. dr. Ibro Pašić, Grad Tuzla ispoljava vrlinu zahvalnosti. Sa imenom prof. dr. Ibro Pašić, kulturnohistorijsko naslijeđe Tuzle postaje neuporedivo bogatije, nego do sada. Nama je ime i djelo prof. dr. Ibre Pašića, potrebno kao uzor za buduće generacije. Što bude više liječnika i građana Tuzle, slijedilo časni primjer poštenja, humanosti, nesebičnosti, dobrote i plemenitosti prof. dr. Ibre Pašića, budućnost Tuzle će biti svijetlija.

U ime građana Tuzle, zahvaljujem akademiku Husrefu Tahiroviću, što je napisao divnu knjigu o prof.dr. Ibri Pašiću. Akademik Tahirović, kao pojedinac, nije dopustio da se zaboravi za prof. dr. Pašić. Život i djelo prof.dr. Ibre Pašića, dokaz su da se poštenje i nesebičnost, na dugu stazu, uvijek isplati i da za čovjeka ne postoji bolji put od puta ljubavi, poštenja i truda, kakvim je išao jedan od najzaslužnijih Tuzlaka u dugoj historiji Tuzle. Zato su nam potrebni ovakvi simboli, poput simbola u vidu ulice i knjige o prof. dr. Ibri Pašiću, trebaju nam ovakvi simboli kao putokazi za buduće generacije liječnika, inžinjera, pravnika, za buduće generacije onih koji će nas voditi.

Nema ništa što se neće desiti, ako se dobro zasanja. Prof.dr.Ibro Pašić zasanjao je savremeni ugledni klinički centar, Medicinski fakultet, Univerzitet, i njegovi snovi su se ostvarili, proslavio je ime tuzlanskog zdravstva i Grada Tuzla i zato Grad Tuzla danas slavi, i za sva vremena će slaviti Njegovo ime” – izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

˝Ovo je veliki događaj za našu porodicu, a naročito za moju sestru Selmu i mene. Očekivao sam da će se ovo ranije desiti, ali nikad nije kasno. Zahvaljujući našoj majci dr. Zehri, koja se brinula o porodici, otac se mogao posvetiti onome što najviše voli, medicini i istraživačkim radovima. Zbog toga, želim ukazati i na majčin doprinos u njegovim uspjesima˝ – rekao je dr. Fuad, sin rahmetli dr. Ibre Pašića.

Gradonačelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas je u zgradi Gradske uprave, upriličio i prijem za članove porodice prof. dr. Ibre Pašića, a u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Tuzli, održan je okrugli stol pod nazivom “Prof. dr. Ibro Pašić-vizionar i graditelj zdravstva i visokog obrazovanja.

Ulica koja od raskršća sa ulicom Džindić mahala, kod Džindićke džamije, vodi na sjever, pored UKC na Gradini i nastavlja do izlaza iz kruga UKC na Gradini kod Dječije klinike, nosi naziv “ULICA Prof. dr.  IBRE PAŠIĆA”.

Dr. Ibro Pašić umro je 2004. godine u 81. godini života.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara