Otkriće koje je povećalo šanse da na Marsu ima života

Rental Travel

Veliko otkriće koje smo iščekivali danima, danas su naučnici NASA-e objavili javnosti. Tekuća voda se slijeva niz kanjone i zidove kratera tokom ljetnjih mjeseci na Marsu, sudeći prema istraživačima koji kažu kako je ovo otkriće povećalo šanse da na ovom planetu ima života.

Reha Centar

Slapovi ostavljaju duge, tamne mrlje na marsovskom terenu koji može doesgnuti stotine metara nizbrdo tokom toplijih mjeseci, sve dok se ne osuše kada krenu haldniji jesenji dani. Fotografije snimljene iz Marsove orbite, pokazuju strmine, doline i kratere išarane uzorcima od slapova vode.

Naučnici ne znaju odakle stiže voda, no moguće je sa pristiže iznutra ili da se kondenzuje u gustoj atmosferi.

“Postoji tekuća voda na Marsu. Zbog toga, vjerujemo da postoji šansa da ovo bude naseljiva okolina”, izjavio je danas Michael Meyer, vodeći naučnik NASA-inog istraživanja Marsa, prenio je Guardian. 

Podsjetimo, NASA-in rover Curiosity na Crvenoj planeti nalazi se već tri godine, a otkriveno je da je pronašao nešto što se smatra “velikim otkrićem”.

U junu ove godine NASA je održala sličnu konferenciju, na kojoj je otkriveno da je pronađen planet Kepler-452b, Zemlji dosad najsličniji planet.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara