Osuda napada na ekipe Face TV i RTV BN

Menprom

Umjesto da se bave rješavanjem problema nezaposlenosti mladih, lošim imovinskim stanjem svakog stanovnika, poboljšanjem ekonomije, političari u BiH pokušavaju da zaplaše novinare, a novinari nikako da se udruže. Vijesti od jučer:

Reha Centar

Napadnuta ekipa Face TV u Banja Luci, u Bijeljini u boračkoj organizaciji rekli da neće davati izjave za RTV BN – samo su neki od najsvježijih napada na slobodu govora i javne misli u Bosni i Hercegovini.

Kada novinar krene na zadatak, ma koliko da on bezazlen bio, u zadnje vrijeme on nosi glavu u torbi. Zašto smo to sebi dozvolili? Vjerovatno jer želimo da korektno i po pravilima struke da prenesemo informacije sa nekog događaja. Ukoliko naš medij ne želi da se prikloni politici koju neki ljudi nameću, e onda nastaje problem. Političari nikako da shvate da smo mi mediji potrebni njima, a ne oni nama. Dakle, umjesto da nama, novinarima, obezbjede siguran rad, oni nas ostavljaju na milost i nemilost raznih luđaka koji se takmiče, po uzoru na svoje mentore koji se posljednjih godina  nalaze na vlasti i svojom retorikom pokušavaju da ućutkaju medije.

Političari nikako da shvate da su nezavisni mediji stub jedne države, pa na svaki način pokušavaju da nas ućutkaju. Grupa mladih novinara okupljena oko neformalne grupe mladih IBA, koji napišu nekoliko članaka i intervjua sedmično, pa pošalju medijima, tek onako, da bude objavljeno,  najoštrije osuđuje napad na ekipu Face TV, i uskraćivanje informacija i izjava RTV BN.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: