Osobe sa invaliditetom uključiti u sistem obrazovanja!

Spread the love
Rental Travel

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona u okviru programa podrške razvoju kapaciteta organizacija osoba s invaliditetom.

Reha Centar

S ciljem implementacije Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, organizira sutra u Tuzli okrugli sto “Obrazovanje osoba s invaliditetom na području Tuzlanskog kantona, stanje i perspektive“.

Kako je navedeno u najavi za održavanje okruglog stola, uprkos činjenici da je BiH ratificirala konvencije o pravima djeteta i pravima osoba s invaliditetom, institucije vlasti nadležne da osiguraju pravo na obrazovanje djeci i mladima sa invaliditetom ne osiguravaju uslove za provođenje preuzetih obaveza definisanih u međunarodnim dokumentima i zakonima kojima se oblast obrazovanja u našoj zemlji uređuje.

Zbog arhitektonski nepristupačnih objekata u kojima se odvija proces obrazovanja, zbog nedostupnih udžbenika i učila koje bi mogli biti korišteni od djece i mladih s invaliditetom, zbog neobrazovanog nastavnog osoblja i nepostojanja odgovarajućih usluga podrške, djeca i mladi s invaliditetom su isključeni iz redovnog procesa obrazovanja.

-Ovakvim odnosom institucije vlasti direktno krše preuzete međunarodne obaveze, ali i domaće zakone o obrazovanju, a dugoročno djeci i mladima s invaliditetom otežavaju ili onemogućavaju ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice i čine ih ovisnim o programima socijalne pomoći – saopćeno je iz Udruženja građana “Lotos” Tuzla.

Okrugli sto će biti prilika da se u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, aktuelizira pravo osoba sa invaliditetom na obrazovanje pod jednakim uslovima i na način kako ovo pravo ostvaruju ostali građani TK.

Također, organizatori očekuju da će u narednom periodu nadležna ministarstva, ali i obrazovne institucije u saradnji s organizacijama osoba sa invaliditetom aktivnije raditi na otklanjanju prepreka za ravnopravno sudjelovanje djece i mladih sa invaliditetom u procesu obrazovanja na svim nivoima.

Izvor: FENA

Komentari

Komentara

Posted In: