Osma kolektivna dženaza civilima Bratunca, šest tijela spremno za ukop

Menprom

Učenjem tewhida za šehide Bratunca, u prepunom Mektepskom centru naselja Hranča, u subotu 3. maja 2014. godine, otpočelo je obilježavanje Dana genocida nad Bošnjacima opštine Bratunac. Istoga dana postavljeno je spomen obilježje na masovnu grobnicu Borkovac. Kroz niz vjerskih i kulturnih događaja, koji će podsjetiti na zločine počinjene tokom agresije 1992-1995, Dani genocida – Bratunac 2014, trajat će do 16. maja 2014. godine.

Reha Centar

U utorak 8. maja u 17:00 sati, u sali Općinskog vijeća Ilidža, bit će upriličena projekcija dokumentarnog filma „Imami šehidi“, Sarajevo, a dva dana poslije, u četvrtak 8. maja 2014. u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bit će postavljena izložba dokumentarne fotografije nastale na prethodnim kolektivnim dženazama i na masovnim grobnicama. Fotografije jasno govore o razmjerama zločina genocida počinjenoga u Bratuncu.

Obilježavanje Dana logoraša i posjeta masovnoj grobnici Glogova, te učenje tewhida šehidima u džamiji Glogova, planirani su za petak 9. maj, a narednog dana, u subotu 10. maja planirana je kolektivna posjeta masovnoj grobnici Suha, posjeta logoru – fiskulturnoj sali OŠ „Branko Radičević“ i projekcija dokumentarnog filma “Imami šehidi” u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Niz aktivnosti otpočet će polaganjem cvijeća kod gradskog stadiona u nedjelju 11. maja 2014. Nakon toga preživjeli Bratunčani posjetit će fiskulturnu salu OŠ „Branko Radičević“ u kojoj su vlasti Republike Srpske, u maju 1992. organizirale koncentracioni logor. Potom će se kolona bratunačkih Bošnjaka i njihovih gostiju uputiti do graničnog prelaza sa Srbijom i sa Ljubovijskog mosta u Drinu spustiti 603 ruže, koje simboliziraju toliko duša ovdašnjih Bošnjaka, koji su kao civili ubijeni u Bratuncu. U naselju Redžići bit će nakon toga obilježena masovna grobnica. U 14.30 će ispred Komemorativnog centra u Tuzli, biti ispraćena kolona sa tabutima. Očekuje se i ove godine dolazak velikog broja Bošnjaka na doček tabuta ispred džamije u Konjević Polju, a potom i u Memorijalni centrar i šehidsko mezarje Veljaci, te učenje tewhida. Kroz izložbu fotografija svi će se još jednom podsjetiti na stradanja i zločine koje su preživjeli 1992. Navečer, će se do kasno učiti zikr i u džematu Voljavica.

U ponedjeljak 12. maja 2014. U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci bit će upriličena Osma kolektivna dženaza i ukop šest identificiranih tijela ubijenih bošnjačkih civila. Bit će ukopani Asim i Ramo (Hajro) Aljić, Ismir (Omer) Menzilović, Zina (Ibrahim) Sejdinović, Junuz (Salko) Sinanović i Hamdija (Hamed) Smajlović. Najmlađa žrtva je Ismir Menzilović, koji je imao osamnaest godina, dok je najstarija bila sedamdesetogodišnja Zina Sejdinović. Bratunački Bošnjaci ovih dana su izrazili nezadovoljstvo i ogorčenje zbog sporog procesa traženja nestalih i identifikacije pronađenih. U Memorijalnom centru Veljaci do sada je ukupano 267 tijela identificiranih civila Bošnjaka, stradalih u Bratuncu 1992. godine. Još uvijek se traga za oko 300 tijela. Ne treba zaboraviti da je u srebreničkom genocidu 1995. godine više od dvije hiljade ubijenih, također iz Bratunca, koji su se usljed protjerivanja zadesili u Srebrenici.

Dani genocida Bratunac 2014. Bit će okončani 16. maja, do kada će se u bratunačkim džematima organizirati prigodan vjerski program.

 

BMG Bosanska medijska grupa

 

Komentari

Komentara

Posted In: