Osam ubitačnih sastojaka magične Coca-cole!

Spread the love
Rental Travel

O štetnom uticaju jednog od najpopularnijih gaziranih pića savremenog doba moglo bi se pisati u nedogled, stoga nije naodmet još jednom se podsjetiti najopasnijih posljedica koje Coca-cola izaziva po naše zdravlje.

Reha Centar

Koliko puta smo sami sebi rekli: „Čaša cole neće nikome naškodit!“, a da pri tom uopšte nismo svjesni koje sve probleme u našem tijelu izaziva taj magični napitak? Odgovor je vrlo jednostavan, jer nažalost nikada nećemo stati samo na jednoj čaši, a u nastavku slijedi i objašnjenje zašto…

Preveliko konzumiranje Coca-Cole dovodi do slabljenja kostiju, do nepravilnog rada srca, i može uzrokovati probleme sa mišićima. Prevelik unos Coca-Cole direktno utiče na mišiće, a za posljedicu ima smanjenje kalija u krvi što uzrokuje probleme sa razvojem i radom mišića. Velika količina kofeina koju ovaj napitaj sadrži utiče na abnormalan rad srca, tj. ubrzava njegov rad.

Originalni recept za Coca colu je jedna od najbolje čuvanih tajni. Sef sa ručno ispisanim originalnim receptom Coca-Cole krajem 2011. prenesen je iz banke Sun Trust u Atlanti, gdje je čuvan od 1925.godine, u muzej World of Coca-Cola takodjer u Atlanti (država Džoržija).

Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe 1,7 milijardi proizvoda marke Coca-Cola. Šta se sve stavlja u Coca colu znaju samo proizvodjači. Prema onome što je nama dostupno na etiketama većina tih sastojaka izazova razne vrste ovisnosti.

Ukratko ćemo vam predstaviti listu sastojaka „Coca-Cole Zero“ i njihovih uticaja na organizam:

1. Fenilalanin – povećava hormon zadovoljstva, odnosno utiče na lučenje serotonina tj. hormona koji izaziva ovisnost; tako da je tvrdnja da samo jedna čaša ne škodi nikome ovom tezom – oborena.

2. Natrij ciklomat- E952, ovo je umjetni zaslađivač koji je 1969. godine zabranjen, jer formira kancerogenu materiju u organizmu.

3. Fosforna kiselina-E338, ova kiselina veže magnezij i kalcij te na taj način smanjuje gustoću kostiju i stvara soli koje se ne absorbiraju. Pored ovoga, ova kiselina izaziva pojavu i stvaranje kamenca, kao i bolesti bubrega.

4. Acesulfam K-E950, i ovo je jedna vrsta umjetnog zaslađivača, za njega se također sumnja da je kancerogen, ali prije puštanja u upotrebu nije dovoljno istestiran.

5. Kofein – utiče na ubrzan rad srca.

6. Aspartam-E951, i ovo je također vrsta zaslađivača koji je po FDA okarakterisan kao „NEOPASAN“; međutim, on je „samo“ štetan za mozak, a sumnja se da izaziva tumor na istom.

7. Natrij citrat – vrsta regulatora ukusa, a ustvari on predstavlja anestetik za jezik i antikoagulant. Postavlja se pitanje: Ako je ovo anestetik, kakav je ukus pića bez njega, kao sastojka?

8. Natrij benzoat-E211, ovo je vrsta konzervansa, koji može da reaguje sa vitaminom C i u toj reakciji dolazi do stvaranja benzena, čija su kancerogena svojstva svima nama poznata. Ovaj sastojak kod djece utiče na smanjenje inteligencije, utvrđeno je 2007. godine. Osim toga, on izaziva oštećenje stanica, jer utiče na DNK mitohondrija. U „Coca-Coli“ su izjavili da će obustaviti upotrebu navedenom sastojka čim pronađu adekvatnu zamjenu.

Ljekari su, kada je u pitanju Coca-cola, jednoglsni u svojim zaključcima: Što prije postanete svjesni opasnosti koju ovo piće sadrži, prije ćete sačuvati svoje zdravlje i zdravlje vaših najbližih!

U tekstu korišteni podaci sa www.moje-zdravlje.ba

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/sa)

Komentari

Komentara