Opozicione stranke u Gradskom vijeću Tuzla protiv politike neravnomjernog razvoja grada

Menprom

Opozicione stranke u Gradskom vijeću Tuzla još jednom žele da skrenu pažnju javnosti  i da izraze svoje nezadovoljstvo zbog neodgovornog odnosa izvršne vlasti Grada Tuzle u rješavanju problema u oblasti komunalne infrastrukture koji na direktan način utiču na kvalitet života građana.

Reha Centar

Dugogodišnja politika nesrazmjernog ulaganja budžetskih sredstava na relaciji uže gradsko jezgro-ostali dijelovi Grada, te trošenja novca na projekte koji ne odražavaju suštinske potrebe građana za rezultat imaju neravnomjeran razvoj Grada Tuzle i diskriminaciju velikog broja građana koji žive izvan užeg gradskog jezgra.

Program kapitalnih investicija kao temeljni dokument na osnovu kojeg bi trebali da se realizuju projekti iz oblasti komunalne infrastrukture, postao je paravan i izgovor za selektivnu realizaciju projekata iza kojih stoji politički interes vladajuće stranke i služi kao mehanizam kažnjavanja i ucjenjivanja sredina i građana koji svoje povjerenje ukazuju drugim političkim opcijama.

Ova politika se realizuje preko Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, a koja zbog lošeg rukovođenja, nedostatka i nekompetentnosti  kadrova nije u stanju da odgovori ulozi koja joj je namijenjena. Služba je najodgovornija i za stanje u mjesnim zajednicama jer su njeni kadrovi opstruirali  usvajanje Statuta mjesnih zajednica i na sve načine nastojali umanjiti njen značaj kako bi se ostvarila centralizacija tokova novca i političkog odlučivanja te umrtvila mjesna samouprava i građanska inicijativa. Građanima prigradskih mjesnih zajednica nametnuta je obaveza zajedničkog učešća u realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture po principu „maraka na marku“. Na taj način prikupljena su značajna sredstva koja stoje na računu Grada po nekoliko godina, a projekti se ne realiziraju što predstavlja dvostruku diskriminaciju ovih građana.

Najnoviji pokušaj izigravanja interesa građana je slučaj mjesnih zajednica Bukinje, Husino, Šićki Brod i Ljepunice na čijoj teritoriji se nalazi Termoelektrana, šljačišta i druga postrojenja i koje najviše trpe posljedice zagađenja zraka, prašine i buke. Nakon stupanja na snagu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana građani ovih mjesnih zajednica su opravdano očekivali da će prva sredstva od predviđenih 5 miliona KM na godišnjem nivou biti utrošena za rješavanje mnogobrojnih komunalnih problema ovih mjesnih zajednica. Međutim,  Gradonačelnik sa svojim saradnicima očigledno ima drugačije namjere i pokušava po ko zna koji put izigrati interese građana navedenih mjesnih zajednica obećavajući im izdvajanje minimalnih sredstava.

HDZ, SBB i SDA, kao opozicione stranke u Gradskom vijeću, primijeniće sve metode demokratskog djelovanja protiv politike neravnomjernog razvoja Grada Tuzle. Tražiće odgovornost nosilaca te politike koja je dovela do diskriminacije velikog broja  građana i boriće se svim političkim sredstvima sve dok se ne obezbijedi dostojanstven život svih građana bez obzira u kojem dijelu grada živjeli.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara