Općina Tuzla i Fond otvoreno društvo BiH, zajedno u misiji pomoći ugroženim

Menprom

Danas, 26. 06. 2014. godine, u zgradi Općine Tuzla upriličena je prezentacija projekta „Pomoć u saniranju šteta izazvanih nastupanjem stanja prirodne nesreće u općini Tuzla – OSF FRP“ , koji u BiH realizira Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine (FOD BH), kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Općine Tuzla i FOD BH, radi zajedničke realizacije ovog projekta.

Reha Centar

Namjera FOD BH je da kroz ovaj projekat, u partnerstvu sa Općinom Tuzla, u relativno kratkom vremenu, omogući rekonstrukciju određene oštećene javne infrastrukture/objekata, kao i privremeno zapošljavanje i stvaranje dohotka za jedan dio najugroženijeg stanovništva.

Fond otvoreno društvo BiH je početkom ovog mjeseca uputio Općini Tuzla poziv za izražavanje interesa za učešće u navedenom projektu, kako zbog ogromnih šteta koje su nastale na području općine Tuzla, tako i zbog dosadašnje uspješne saradnje sa Općinom Tuzla. Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, putem Pisma izražavanja interesa za učešće Općine Tuzla u projektu,  prihvatio je prijedlog FOD BH, te je nakon prezentacije projekta, kojoj su  pored predstavnika FOD BH i Općine Tuzla prisustvovali i predstavnici Biroa za zapošljavanje Tuzla i Centra za socijalni rad Tuzla, potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim su utvrđeni principi i načini međusobne saradnje u realizaciji projekta.

Projekat je dizajniran na način da omogući rekonstrukciju oštećene ili uništene javne infrastrukture i privremeno zapošljavanje i stvaranje dohotka za dio najugroženijeg stanovništva. Za realizaciju ovog projekta FOD BH je obezbijedio 175.000 USD vlastitih sredstava, a od lokalne zajednice se očekuje da obezbijedi 30% vlastitog učešća.  Projekat će se, također, realizirati i u Zenici i Bijeljini.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara