Okupljanje građana pred zgradama državnih pravosudnih institucija BiH

Pred zgradom državnih pravosudnih institucija Tužilaštva i Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća okupljaju se građani, a današnji protesti zvanično počinju u 11:55 sati. U krugu zgrade su i pripadnici MUP KS. Prvi je na proteste pozvao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, a on je već stigao ispred zgrade VSTV-a.

Poziv na okupljanje Mektić je uputio nakon što je objavljena afera “Milan Tegeltija” odnosno video snimak u kojem predsjednik VSTV-a s privrednikom Nerminom Aleševićem razgovara o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu KS. Na istom snimku Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika Aleševića uzima 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Pred zgradu Suda stigli članovi grupe Pravda za Davida, kao i porodica ubijenog Dženana Memića. Udruženje Bosanska čast iz Zenice također je stigla na proteste, te su kako kažu odazvali se na poziv Mektića. Na proteste je došao i Emir Hadžihafizbegović, koji je također pozvao građane na okupljanje.

“Tužilaštvo očito postoji da štiti interese SDA, SNSD i HDZ, ali i neke druge stranke i lider. Ogorčeni smo maksimalno. Neko od nas ukrade metar drva ide u zatvor, a veliki kriminalci su na slobodi”, kažu ovi Zeničani.

AKTUELNO.BA/federalna.ba/Patria

Komentari

Komentara