Okrugli sto povodom Svjetskog dana romskog jezika

Rental Travel

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Grada Tuzla, 2. novembra ove godine organizira okrugli stol povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika koji se obilježava 5.novembra.

Rental Travel

Obilježavanje tog značajnog datuma za romsku kulturu, doprinosi promociji i očuvanju i indetiteta jednog naroda. Izuzetno bogat i veoma konstruiran, romski jezik nosi korijene iz sjeverne Indije. Ima 150 dijalekata, govori se u 150 država svijeta.

Ali, kako navode organizatori, u Bosni i Hercegovini se ne posvećuje pažnja romskom jeziku. U nastavnom procesu još uvijek rije zastupljen, a Romi kao nacionalna manjina upozoravaju na nestajanje vlastitog jezika.

Stoga će učesnici okruglog stola, predstavnik Minstarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fikret Vrtagić, voditelj Odsjeka za bosanski jezik i književnost filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof.dr. Sead Nazibegović te predstavnici Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” grada Tuzla, ukazati na važnost očuvanja romskog jezika, kulture i tradicije.

Okrugli stol će biti održan u kongresnoj sali Hotela ‘Mellain’ u Tuzli uz poštivanje preporuka kriznih štabova za prevenciju širenja zaraze COVID-19.

Komentari

Komentara