Okončani radovi na sanaciji puta Kovačica-Trakilovići dužine 860 metara

Spread the love
Rental Travel

U subotu, 3.11.2018., okončani su radovi na sanaciji puta Kovačica-Trakilovići u gradu Tuzli, dužine 860 metara, u cilju stvaranja infrastrukturnih uslova za održivi povratak stanovništva na ovom području. Urađena je asfaltna cesta širine tri metra, sa bankinama po pola metra sa svake strane ceste. Projekat je finansiran od strane Fonda za povratak BiH, u iznosu od 60.000,00 KM i Grada Tuzle, u iznosu 50.648,07 KM. Monitoring cjelokupnog procesa rekonstrukcije komunalne infrastrukture obavilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Reha Centar

“Imamo niz projekata gdje nastojimo da potenciramo na onome što nas veže, a ne ono što nas odvaja. Imamo mnogo više stvari što nas vežu i imamo daleko više zajedničkih problema. Na ovom projektu smo radili zajedno, i državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i dva entiteta, gradovi i općine koje spaja ova cesta, lokalno stanovništvo i poduzetnici. Radi se o podršci povratku i stvaranju infrastrukturnih uslova za održivi povratak. Imali smo odličnu koordinaciju na realizaciji izgradnje ove, za nas, a pogotovo za domicilne građane, ljude rođene ovdje, veoma važne ceste, važnog pravca za obnovu Kovačice i Trakilovića i za podršku povratku.

Grad Tuzla je je aplicirao kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, odnosno kod Fonda za povratak i dobili smo dio sredstava od države, oko 60 hiljada konvertibilnih maraka, ostatak potrebnih sredstava, u iznosu od oko 50.000 KM, obezbjeđeno je iz budžeta Grada Tuzle. Radi se o putnom pravcu koji povezuje dva entiteta i dogovorili smo se danas ovdje sresti i proslaviti ovaj uspjeh. Ponavljam, treba nam onoga što nas veže, a ako nas išta veže onda su to putevi”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Dugoročni cilj projekta ogleda se u povezivanju ovih naselja sa regionalnim putem Tuzla-Bijeljina. Projekat “Sanacije ceste u naselju Kovačica, dionica, Kovačica-Trakilovići”, usmjeren je na podršku procesu održivog povratka u BiH. Povratak stanovništva na prijeratna ognjišta jedan je od strateških ciljeva Grada Tuzle koji se realizuje i ulaganjima u obnovu uništene putne infrastrukture. Direktnu korist od implementacije projekta će imati svi stanovnici povratničkih mjesta, Kovačica, u mjesnoj zajednici Gornja Tuzla, i Trakilovići, u mjesnoj zajednici Požarnica. Cilj projekta sanacije ceste je poticaj održivog povratka stanovnika, oživljavanje gospodarskih aktivnosti, povećanje vrijednosti zemljišta te lakši pristup poljoprivrednim površinama i šumama na ovom prodručju. Ovom događaju prisustvovali su i zamjenik ministrice za izbjeglice i raseljena lica BiH, Predrag Jović, član Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, Miladin Dragičević, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Općine Lopare, Rado Savić i načelnik Općine Ugljevik Vasilije Perić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara