Oko milion KM za školske objekte u Srebreniku

Spread the love
Rental Travel

Kroz program kapitalnih ulaganja, ali i iz drugih izvora Vlada Tuzlanskog kantona je u rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata na području općine Srebrenik ove godine uložila oko jedan milion KM. Bio je to povod da premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar obrazovanja Zlatan Muratović posjete danas ove osnovne škole.

Reha Centar

„Vlada je ove godine značajna finansijska sredstva uložila u rekonstrukciju i opremanje školskih objekata. Tim sredstvima pridružili smo i sredstva drugih donatora, tako da ove godine možemo govoriti o najznačajnijim investicijama u objekte obrazovnih ustanova u posljednjih sigurno desetak godina. Zadovoljstvo nam je vidjeti da su na većini školskih objekata radovi već okončani, ili se nalaze u završnim fazama, tako da će naši učenici, ali i nastavno osoblje u ovim školama zimu dočekati u znatno uslovnijim prostorima nego što je to bio slučaj ranije”, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.


Vlada je kroz program kapitalnih ulaganja u obrazovne institucije ove godine uložila preko 2 miliona KM.
„Ovom iznosu treba dodati značajan iznos izdvojen putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, ali i iznose osiguranje kroz INTERREG program, donaciju Ambasade SAD-a u BiH, ali i drugih donatora, tako da kada govorimo o ukupnom iznosu, onda možemo govoriti oko 5 miliona KM”, zaključio je premijer Suljkanović.
Posmatrajući po objektima, za JU OŠ Tinja, za rekonstrukciju centralnog grijanja i stolarije izdvojene su oko 74.000 KM, za JU OŠ Rapatnica, za rekonstrukciju mokrih čvorova i nabavku namještaja izdvojeno je oko 31.000 KM, a za rekonstrukciju krova, fasade, i zamjenu vanjske stolarije u JU OŠ Podorašje kroz saradnju sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država obezbijeđeno je ukupno oko 405.000 KM, i ovi realizacija je okončana ili se nalazi u završnoj fazi, dok je za Drugu OŠ Srebrenik, za poboljšanje energetske efikasnosti kroz program INTERREG je izdvojeno 203.015,00 KM, a radovi su planirani za april 2019. godine. Također, 30.000 KM osigurano je za JU OŠ Duboki Potok, dok je za JU OŠ Špionica osigurano 20.000 KM.


Svoje zadovoljstvo ulaganjem i današnjom posjetom nije krio načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.
„Gledajući ovaj obnovljeni objekat OŠ Podorašje, možemo konstatovati da se radi o „preporođenom”objektu, tako da se premijeru i ministru u ime Općine i naših građana želim zahvaliti što su prepoznali naše potrebe i projekte koje smo kao Općina kandidirali”, riječi su načelnika Omerovića.
Ova ulaganja rezultat su sistematičnog pristupa i analize stanja cjelokupnog obrazovnog sistema u našem kantonu uključujući i stanje svih školskih objekata.


„Ministarstvo obrazovanja je u proteklom periodu posjetilo sve škole na našem kantonu. Tada smo se uvjerili u stanje svih naših objekata i utvrdili prioritete za buduća ulaganja. Danas smo posjetili samo neke od škola gdje su okončani ili se još uvijek izvode radovi. Naš dogovor je bio da u svim školama radove prilagodimo tako da iz izvedemo tokom ljetnog raspusta, kako bi škola mogla nesmetano početi na vrijeme. Nažalost neki radovi se još uvijek izvode, ali ohrabruje činjenica da su oni u završnoj fazi. Osim stvaranja boljih uslova za izvođenje nastave, Vlada je znatan napor uložila i za nastavnike od januara naredne godine pripremila i povećanje koeficijenata za obračun plaće, čime ćemo, nakon prošlogodišnjeg povećanja osnovice za 6,25%, od naredne godine plaće uposlenika u obrazovanju povećati za dodatnih 6,5%”, rekao je ministar obrazovanja i nauke, Zlatan Muratović.


Ipak, dolaskom u Prvu osnovnu školu u Srebreniku premijer Suljkanović i ministar Muratović su pokazali razočarenje činjenicom da menadžment škole nije realizirao projekat za koji su sredstva odobrena još u maju ove godine. Za rekonstrukciju stolarije i utopljavanje fiskulturne sale, te nabavku namještaja Vlada je odobrila 140.000. Od ovog iznosa Škola je realizirala manji dio u iznosu od oko 30.000 KM, a radovi na objektu još nisu ni počeli.


„Ja ne mogu sakriti svoje razočarenje zato što ako se ove aktivnosti, koje smo planirali, ne realiziraju u predviđenom roku, ta sredstva nakon nove godine više neće biti operativna. Kroz razgovor sa menadžmentom škole smo ih pokušali malo uozbiljiti kako bi smo do kraja godine uspjeli realizirati planirane aktivnosti”, rekao je premijer Suljkanović te još jednom pohvalio sve one škole koje su tokom ljetnog raspusta uspjele okončati i privesti kraju planirane aktivnosti, te nez problema otpočeti novu školsku godinu.

Komentari

Komentara