“Održivi turizam kao put do prosperiteta lokalnih zajednica”

Spread the love
Menprom

U okviru prvog Turističkog foruma 2023., danas je održan panel pod nazivom “Održivi turizam kao put do prosperiteta lokalnih zajednica”, tokom kojeg je gradonačelnik Grada Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić govorio o značaju turizma, ne samo za jedinice lokalne samouprave i Tuzlanskog kantona, već o važnosti povezivanja  i razvoja saradnje u oblasti turizma odnosno uključivanja što više segmenata u turističku ponudu, kako bi privukli što veći broj turista.

Reha Centar

“Turizam nije lokalni, turizam je regionalni, mi moramo graditi priču Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i šire. Ponuda treba da sadrži prezentacijunaših turističkih potencijala.Turizam je generator i drugih komplementarnih i drugih djelatnosti, jer ako želimo razvijati turizam, moramo razvijati i druge djelatnosti koje će upotpuniti kvalitet života ne samo građana, već i turista. Zato Grad Tuzla konstantno radi na izgradnji trgova, parkova, još nekih suplementarnih djelatnosti koje će obogatiti kvalitet života. Ove godine obiježavamo 20 godina Panonskih jezera,  u toku kojih ih je posjetilo preko 5 miliona posjetilaca, a godišnje od 350 do 450 hiljada u zavisnosti od broja sunčanih dana. Panonska jezera su potencijal za razvoj čitavog Kantona. Grad Tuzla ustanovio je nagradu “Meša Selimović, Cum Grano Salis, Ljeto u Tuzli, Kaleidoskop, Zima u Tuzli, a ove godine i Proljeće u Tuzli. Imamo turističke potencijale Ilinčica, Stara Majevica, u planu je Adrenalinski park a sve u cilju boljeg kvaliteta života u našem gradu. Panoramski točak privukao je goste iz čitave Bosne i Hercegovine.  Sve je to zahvaljujući razvoju turizma, povećanju imidža i prepoznatljivosti Grada Tuzle ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji. Za sav taj napor, 2012. godine došla je i prestižna nagrada Gradu Tuzli za Panonska jezera od Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija”, istakao je tokom  učešća  gradonačelnik Lugavić.

Učesnici na panelu, osim gradonačelnika Lugavića, bili su: sekretar Ministarstva prostornog uređenja i okoliša Tuzlanskog kantona Emir Softić, načelnik općine Banovići Bego Gutić, i direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić koja je bila i moderatorica ovog panela.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara