Održana treća volonterska akcija „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“

Menprom

„Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je akcija koju je Bosna i Hercegovina prva organizovala u okviru globalnog projekta „Let's Do It World“.Cilj akcije je pošumljavanje šumskog zemljišta, sadnja drveća u naseljima, ali i edukacija društva o značaju šuma za čovjeka.

Reha Centar

Bosanskohercegovačke šume  izložene su nelegalnim sječama, velikim količinama otpada, a pored toga i požari dosadašnjih godina utiču na uništavanje ovog prirodnog bogatstva.

 Let's Do It

„Šume u Bosni i Hercegovini predstavljaju jedan neprocjenjiv resurs i bogatstvo koje je svakim danom sve više zapostavljeno. Aktivnostima koje provodimo na polju pošumljavanja zemljišta težimo, prvenstveno, edukaciji populacije o značaju očuvanja drveća i šumskih ekosistema, kao i vrijednosti koju oni imaju za život na ovoj planeti.“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.Cilj ovogodišnje akcije u Tuzli je bio pošumljavanje dvorišta osnovnih i srednjih škola.

let s do it

U akciji je učestvovalo 130 volontera. Učenici i profesori OŠ „Novi Grad“, OŠ „Jala“, OŠ „Mejdan“, OŠ „Bukinje“ te Gimnazije „Meša Selimović“ su zasadili 200 sadnica bora koje su osigurane od strane JP „Šume TK“.

 Let's Do It

„Bitno je istaći da su obrazovne ustanove kroz ovogodišnju terensku akciju sadnje drveća iskazale izuzetnu spremnost da ovakve i slične aktivnosti sprovode u sklopu vannastavnih aktivnosti sa svojim učenicima. Ovim putem apelujemo na nadležne da svoju brigu o okolišu sa papira prenesu na praksu i omoguće stanovništvu našeg grada i naše zemlje bolju i zdraviju budućnost.“, dodao je Kavgić.

 

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izuzetno je značajno da mladi od najranije dobi prepoznaju značaj ovakvih akcija, međutim neophodna je podrška i starijih kako bi svi imali sigurnu i zdravu okolinu.

 

„Kompanija „Eko život“ , zlatni sponzor projekta „Let's Do It“, pružila je podršku i na ovogodišnjoj akciji sadnje drveća, kao i na prethodnoj. Od početka kompanija djeluje i na polju očuvanja i pošumljavanja šumskih ekosistema. Kako bi se zaštitila šumska bogatstva neophodno je učešće i privrednih subjekata.“, kazala je Vedrana Biberović, predstavnica kompanije „Eko život“.

 

Podršku ovogodišnjoj akciji sadnje drveća pružili su Eko život, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Sarajevski kiseljak, NLB Banka, Grad Tuzla, YTONG, Mkf MI-BOSPO, Cestotehnik i druge društveno odgovorne kompanije.

 

 

 

Komentari

Komentara