Održana promocija romana „Meliha“, autora Mirsada Mustafića

Menprom

Večeras je u Američkom kutku Biblioteke „Derviš Sušić“  predstavljeno jedanaesto po redu književno djelo autora Mirsada Mustafića, roman „Meliha“. O knjizi u kojoj autor govori o stradanju zavičaja, sudbini i martiriju naroda nad kojim je počinjen genocid, govorili su promotori, prof.dr.Adib Đozić i Mr.sc.Fatmir Alispahić, a moderator je bio  mr.sc.Alija Mrkonjić i sam autor, profesor Mirsad Mustafić.

Reha Centar

O autoru gospodin Alispahić, kaže da je to pisac jedinstvenog opusa u našoj književnosti, koji se sastoji od jedanaest romana.  Mustafić je srebrenički Miljenko Smoje, nezamijenjivi hroničar Srebrenice koji je u svojim djelima zabaštionio sjećanja na Srebrenicu, ono od prije, i ono od poslije rata i genocida , a čija tragedija svoj smiraj nalazi na mezarju u Potočarima.

ROMAN MELIHA

  • Svi romani Mirsada Mustafića su priča za sebe, a roman Meliha je najizrasliji i bit će prava poslastica za ljubitelje pisane riječi, kazao je gospodin Alispahić.

Glavni lik i narator u romanu „Meliha“ je devetnaestogodišnji šehid Feriz, koji je skupa sa svojim ocem Muhamedom streljan od strane srpskog agresora za vrijeme egzodusa Bošnjaka u Podrinju, između 1992. i 1995.godine. Feriz nije izmišljeni lik i sinonim je za sve stradalnike, ali i za Bošnjake koji su preživjeli rat.

Prof.dr. Adib Đozić u svom izlaganju istakao je da roman „Meliha“ govori, prije svega, o pojedinačnim ljudskim sudbinama stradanja u zločinu genocida nad Bošnjacima iz zaštićene zone UN Srebrenica jula 1995.godine.

  • Roman ima posebnu dimenziju, a to je priča dječaka iz kabura o neodživljenom životu jer je ubijen u devetnaestoj godini života i njegovoj neostvarenoj ljubavi Melihi, riječi su profesora Đozića.

U romanu „Meliha“ autor predstavlja sebe kroz lik Ferizovog daidže Mirse, koji je veliki pesimista u pogledu viđenja relacija između podrinjskih Bošnjaka, hrvatskih saveznika i srbijanskog ideološkog miljea, ali i između bošnjačkih političkih struktura koje djeluju neorganizovano i razjedinjeno, riječi mr.Alije Mrkonjića, koje je jedan od recenzenata romana.

  • Kao stručnjak iz oblasti psihologije, odgovorno tvrdim da Mustafićevi romani nisu samo memoari, hronike ili sredstvo za zabavu. Oni su ujedno historijski specijalizirani udžbenici latentno ispisane kolumne, čuvari bošnjačke i bosanske opstojnosti i smijernice za buduće djelovanje, rekao je gospodin Mrkonjić.

Autor Mustafić kazao je da ovaj roman izdvaja jer je pisan u povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici.

  • Takođe, izdvajam ovaj roman jer je pisan o ljubavi u ratu, ali sa antiratnom porukom. Meliha je roman koji nema poziva na osvetu, u njemu ljubav pobjeđuje smrt i agresora, kazao je na kraju promocije, autor Mustafić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara