Održana komemoracija i obavljena dženaza Safetu Redžiću

Članovi porodice, rodbina  te veliki broj prijatelja i građana opštine Živinice, oprostili su se danas od Safeta Redžića.

Komemoracija je održana u Sali Bosanskog kulturnog centra Živinice. O liku i djelu Safeta Redžića  govorili su Rasim Islamović u svojstvu predsjednika Skupštine saveza RVI TK, zatim ratni komandant „Živiničkih osa“ ratne jedinice A RBiH Mevludin Mahmutbegović, Fahrudin Hasanović ispred Saveza RVI Federacije BiH,  i Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

„Izgubili smo velikog prijatelja, čovjeka, vizionara, čovjeka koji je tvorac Zakona o osnovnim pravima boraca na nivou Federacije BiH. Danas se rastajemo sa našim Redžom kako smo ga zvali samo ovozemaljski, jer ostavio nam je u amanet toliko toga dobrog da će vječno biti sa nama“- istakao je kratko Islamović.

„On je uvijek imao rješenja i kada smo mi zašutjeli, bio je istinski borac i patriota i nije se dok je živio na dunjaluku štedio, borio se i u ratu i miru za slobodu, pravdu, poštenje, eto takvog ćemo ga pamtiti“ – naglasio je Fahrudin Hasanović.

„Bio je pripadnik naše jedinice „Živiničke ose“ i pamtimo ga po odgovornom i savjesnom odnosu prema svim zadacima koje smo mu povjeravali u vrijeme odbrane BiH od agresije.

U miru je među prvima bio osnivač Organizacije ratnih vojnih invalida Živinice, a nemalo zatim i Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona. Naš rahmetli Safet Redžić je živio život sa misijom i vizijom i sve to je radio za dobrobit boračke populacije, komšija, prijatelja. On je jednostavno ne nadoknadiv gubitak za sve nas“ – istakao je u svom emotivnom govoru komandant“Živiničkih osa“ Mevludin Mahmutbegović.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević je na kraju komemoracije u svom obraćanju naglasio da je Safet Redžić u ratu pokazao kako se brani domovina i narod a u miru kako se gradi država.

„Dao je nemjerljiv doprinos u odbrani naše jedine domovine  Bosne i Hercegovine, u odbrani njenih vrijednosti, u odbrani slobode i dostojanstva svakog čovjeka i u odbrani naroda i građana naše domovine.Svjestan sam duboko da ove riječi ne mogu nadomjestiti bol njegove porodice niti zaustaviti suze njegove supruge, djece ali želim danas podcrtati da oni mogu biti ponosni na njegov lik i djelo i na sve ono što je dao svojoj zemlji i svom narodu“ – kazao je Bukvarević.

Telegrame saučešća porodici Redžić danas su uputili i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te kantonalni ministar za pitanja boraca Fahrudin Skopljak.

 

Komemoraciji  i dženazi su prisustvovali i brojni članovi organizacija ratnih vojnih invalida sa prostora cijle Federacije BiH te najuže rukovodstvo Saveza RVI F BiH na čelu s predsjednikom Esadom Delićem.

Nakon komemoracije proučen je i tevhid u Čršijskoj džamiji a nakon džumma namaza klanjana je i dženaza na Gradskom groblju u Živinicama.

Životni put Safet Redžić počeo je u Srebrenici  rođen je 12.07.1960.godine

Izbijanjem agresije na BiH protjeran je na prostor Tuzlanskog kantona, odakle se vrlo brzo sa grupom od 300 naoružanih boraca vraća tamo odakle je protjeran, svojoj Srebrenici.

Nakon demilitarizacije  Srebrenice dolazi u općinu Živinice i odmah se uključuje  u redove ARBiH, te kao pripadnik  jedinice “Živiničke ose” biva ranjen decembra mjeseca 1993.godine, kasnije sa statusom  RVI 70%. Jedan je od osnivača ORVI Živinice, ali i jedan od prvih osnivača Saveza RVI Sjevero-istočne Bosne.

Od 1996-2000.godine bio je veoma uspješan predsjednik Saveza RVI TPK, te u periodu  2003-2011.godine bio je predsjednik SRVI FBiH, tako da je u tom vremenskom periodu najviše njegovim doprinosom donesen Zakon o osnovnim pravima boraca FBiH.

U periodu od 1996-1998.godine na prvim poslijeratnim izborima obnaša dužnost poslanika u Skupštini  RS.

Za svoj rad i djelovanje više puta je nagrađivan, a dobitnik je najvišeg priznanja Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH „Zlatni znak“.

Od jutros je otvorena i knjiga žalosti koja će se u narednih deset dana nalaziti u prostorijama Saveza RVI TK nakon čega će biti uručena porodici rahmetli  Safeta Redžića.

M.T.

 

 

 

 

Komentari

Komentara