Održan sastanak privrednika TK i prvog savjetnika ambasade Irana

Spread the love
Rental Travel

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održan je sastanak između privrednika Tuzlanskog kantona i Jaabera Vasigha prvog savjetnika ambasade Republike Iran.  Na sastanku sa predstavnicima Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona razgovarano je o unaprjeđenju vanjsko trgovinske-razmjene između Irana i Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Dogovoren je direktan uvoz orašastih plodova i agruma u Tuzlanski kanton dok je Iran zainteresovan za uvoz drvnih sortimenata i pilećeg mesa iz Tuzlanskog kantona, a moguće je i uspostavljanje saradnje u oblasti elektroindustrije. Na tržištu Irana ima mjesta za bh proizvode. Prošle godine u Iran su izvezeni drvni proizvodi čija ukupna vrijednost premašuje milion tri stotine hiljada maraka.

Vrijednost voća uvezenog  iz Irana u TK prošle godine je bila 580 000 KM, a ove godine 60 000 KM. Mjere zaštite od koronavirusa imale su negativan uticaj na vanjskotrgovinsku razmjenu između ovih dviju zemalja, ali Kantonalna privredna komora TK sada nastoji ojačati saradnju i privrednicima omogućiti veći uvoz, odnosno izvoz. “Ono što je interesantno za TK je uvoz agruma i ostalih proizvoda od voća koje imaju u Iranu, a želimo pokušati nastaviti saradnju i proširiti je plasmanom pilećeg mesa, drvnih proizvoda i proizvoda iz oblasti elektroindustrije. Trebamo ozbiljnu pripremu za izvoz koksa”, rekao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Pojedine proizvode iz Irana bh privrednici do sada su uvozili posredno, preko dobavljača iz drugih evropskih zemalja, a sada im se pruža mogućnost da to čine direktno. 

Jaaber Vasigh prvi savjetnik ambasade I.R. Irana i predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla dogovorili su i zajedničku videokonferenciju na kojoj bi sa privrednicima trebali utvrditi detalje daljnjeg širenja saradnje. Iran ostvaruje Vanjsko-trgovinsku razmjenu sa BiH ali kako kažu, posebno su zainteresovani za proizvode iz TK iz oblasti drvne i elektroindustrije, kao i za pileće meso, veoma traženo u Iranu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara