Održan prvi Sajam zanimanja i srednjih škola Tuzla 2017.

Spread the love
Rental Travel

Danas je u tuzlanskom SKPC Mejdan održan prvi Sajam zanimanja i srednjih škola Tuzla 2017. Pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla, a organizator Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora, Zenica. Sajam zanimanja i srednjih škola je, na jednom mjestu, okupio srednje škole iz Tuzle, kako bi se zanimanja i škole, mogle predstaviti učenicima završnih razreda osnovnih škola, a sve u cilju boljeg karijernog savjetovanja i vođenja, te odabira buduće srednje škole i zanimanja učenika završnih razreda osnovnih škola iz Tuzle.

Reha Centar

“Ovo je veoma znajačajan sajam, kako za privredu tako i za djecu, koja tek treba da odaberu svoje srednje obrazovanje. Na prijedlog Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora, iz Zenice, prihvatili smo realizaciju ovog projekta i odlučili da budemo partneri u ovom projektu, jer se uklapa u naše strateške pravce, kada je u pitanju povezivanje obrazovnog sektora i privrede. Ono što naša privreda zahtijeva, u ovom trenutku, moramo da saopštimo našoj djeci, da ih na jedinstven način posavjetujemo da upisuju one srednje škole za koje će imati sigurno radno mjesto.

U ovakvim prilikama, kada je nezaposlenost na visokom nivou i kada nastojimo da popravimo postojeće stanje, nama je veoma bitno da djeca imaju spoznaju o srednjim školama koje im, nakon žavršetka, nude sigurno radno mjesto. Radi se o apsolutnoj podršci Grada Tuzla ovome projektu. Iskreno se nadam da ćemo iduće godine, kroz zajedničko partnerstvo ili na neki drugi način, nastaviti ovaj sajam i nastojati da on postane tradicija u našem gradu”, izjavio je Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Sajam predstavlja nastavak započetog procesa kojim Grad Tuzla, zajedno sa obrazovnim institucijama i privrednim subjektima, aktivno djeluje na rješavanju identifikovanih problema privrednih subjekata u pogledu nedostatka kvalifikovane radne snage u proizvodnji. Kroz ranije programe Grad Tuzla je osigurao stipendije, stručnu praksu i obuku za učenike deficitarnih zanimanja obućar, metalostrugar i bravar.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara