Održan okrugli sto – Nacrt zakona o visokom obrazovanju

Spread the love
Rental Travel

Danas je u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, održan okrugli sto na kojem se razgovaralo o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju. Ministar mr.sc. Zlatan Muratović u uvodnom izlaganju istakao je da je javna rasprava trajala 10 dana i nakon sumiranja primjedbi, prijedloga i sugestija donešeni su zaključci.

Reha Centar

Ministarstvo je organizovalo okrugli sto kako bi ih prezentirali učesnicima i kako bi i oni iznijeli svoje primjedbe i sugestije u cilju izrade što kvalitetnijeg teksta Zakona, i na osnovu kojih će se donijeti prijedlog zakona od strane Ministarstva.

Cilj je zajedničkim snagama resornog ministarstva i svih zainteresiranih strana ponuditi najbolje rješenje kako bi svi bili zadovoljni.

VISOKO OBRAZOVANJE

Učesnici okruglog stola u zaključku su istakli da se na osnovu prijedloga, primjedbi i sugestija koje su došle  od učesnika javne rasprave ugrade u tekst prijedloga zakona ukoliko su opravdane i u interesu svih relevantnih aktera, te da se prilikom izrade prijedloga Zakona, vodi računa o nastavnom procesu, odnosno da se unaprijedi Bolonjski sistem studiranja.

Nacrtom zakona, na znatno preciziraniji način utvrđeni su kriteriji za osnivanje prihvatnih fakulteta u odnosu na aktuelni Zakon, na čemu je insistiralo Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona.

”Član 17. stav 3. potpuno je prepisan iz važećeg Zakona. To je nešto što je postojalo od 2008. dakle i u ovom Zakonu koji je na snazi trenutno, tako da će on biti i u ovom zakonu i ne vidim ništa sporno u tome. Oni odsjeci koji postoje na javnim fakultetima za njih se neće davati saglasnost za formiranje na privatnim fakultetima“, kazao je ministar Muratović.

VISOKO OBRAZOVANJE

Predstavnici studenata Univerziteta u Tuzli, koji su prisustvovali okruglom stolu, istakli su da je Nacrt zakona znatno bolji i povoljniji za studente od postojećeg Zakona. Dodali su da su studenati uputili šest korekcija a koje se, između ostalog, odnose na ispitne termine, polaganje ispita te komisijskog polaganja ispita. „Nama su jako bitni studentski standardi po pitanju upisnine, visine školarine, ispita, načina polaganja ispita. To je suština cijele priče, nastava, ko nam drži nastavu, kakav je standard, da li se drži nastava“, istakao je Nedžad Hodžić predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

Na okruglom stolu su, uz ministra mr.sc. Zlatana Muratovića, pomoćnika ministra za obrazovanje i nauku Mersije Jahić, službenike Ministarstva Asima Bojića, Fuada Mešanovića, Malika Ikanovića, učestvovali su i predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević, predstavnici Univerziteta u Tuzli: Ermina Smajlović, Edina Kuduzović i Boris Krešić i predstavnici Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

M.T.

Komentari

Komentara