Održan drugi seminar o uvođenju standarda na temu Sistem upravljanja kvalitetom EN ISO 9001:2015

Spread the love
Rental Travel

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla održalo je dana 29.08.2017. godine sa početkom u 12,00 sati u prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla drugi u nizu od pet besplatnih seminara iz oblasti certificiranja.

Reha Centar

Nakon uvodnog obraćanja ministra razvoja i poduzetništva Osmana Puškara, prisutne je pozdravila i pomoćnica ministra Nisveta Osmić koja je ovom prilikom upoznala prisutne sa trenutnim aktivnostima ministarstva i objavljenim javnim pozivom Ministarstva namijenjenim novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtima za nabavku opreme i alata.

Predavanje na temu Sistem upravljanja kvalitetom EN ISO 9001:2015 prisutnima je održao Nermin Alić, konsultant kompanije TQM d.o.o. Lukavac. Predstavnici malih i srednjih preduzeća i obrta upoznati su sa razlozima i novinama uvođenja novog standarda u odnosu na standard 9001:2008 čijom se primjenom doprinosi poboljšanju zadovoljstva i povećanju povjerenja kupaca, boljem kvalitetu proizvoda/usluge, bolje radne učinkovitosti, nižim troškovima poslovanja i preciznijim isporukama, te ostvarenju veće konkurentnosti na tržištu.

Tom prilikom, prisutnima je ukazano na činjenicu da je uvođenjem novog standarda olakšana integracija s ostalim standardima te da je fokus na identifikaciji rizika i pružanju zadovoljstva kupcima te je detaljno objašnjeno uvođenje novog termina „dokumentarna informacija”.
Pored predavanja, učesnicima seminara prezentiran je i primjer dobre prakse uvođenja novog standarda od strane JP Veterinarske stanice d.o.o. Tuzla. U 2014. godini JP Veterinarska stanica d.o.o. Tuzla provela je postupak certifikacije za sistem upravljanja prema EN ISO 9001:2008, a u 2017.godini izvršeno je usklađivanje svih zahtjeva standarda sa revidiranom normom EN ISO 9001:2015. Tom prilikom, Lejla Tirić predstavnik JP Veterinarske stanice d.o.o. Tuzla navela je prednosti uvođenja navedenog standarda i posebno istakla sticanje poslovnog povjerenja na tržištu kojim su znatno unaprijedili svoje poslovanje.
Seminaru je prisustvovalo 25 polaznika iz 16 različitih preduzeća i institucija sa područja Tuzlanskog kantona. Nakon održanih prezentacija uslijedio je i konstruktivni dijalog svih učesnika i predavača na temu uvođenja novog, ali i postojećih certifikata.

Ministarstvo će u narednom periodu nastaviti sa organizacijom preostala tri seminara iz oblasti certificiranja po međunarodnim standardima za mala i srednja preduzeća i obrte. Pozivamo sve predstavnike malih i srednjih preduzeća i obrta da prijave svoje učešće na narednim seminarima.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara