Odluka o povećanju plata poslanicima se mora urediti u skladu sa zakonom

Spread the love
Menprom

Centri civilnih inicijativa su šokirani drskošću i načinom na koji  je Administrativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona primanja poslanika povećala i svima tako pokazala šta će biti prvi prioritet u radu Skupštine Tuzlanskog kantona u narednom mandatu.

Reha Centar

Dok se vlada u tehničkom mandate borila kako da izađe na kraj sa zahtjevima radnika, i dok je mandatar radio na formiranju nove Vlade, Administrativna komisija je samo nekoliko dana od konstituisanja, netransparentno i bez očiju javnosti,  povećala ne samo plate nego i naknade za cijelih 20%. Odluka ne sadrži ni uobičajeno suvislo obrazloženje sa razlozima zašto se takva odluka donosi. Što bi rekli uradili su kako im se prohtjelo i samo u vlastitu korist i misleći na sebe. Interesantno je da je komisija je odluku donijela   jednoglasnosno, a svih 7 članova komisije je  glasalo “za”. Premijer Bego Gutić je odmah nakon imenovanja Vlade,  pokrenuo inicijativu da Administrativna komisija koja je odluku donijela, preispita odredbe jer ih je  ocijenio da su u suprotnosti sa fiskalom konsolidacijom koja je jedan od ciljeva zacrtanih u ekspozeu .

Centri civilnih inicijativa zahtjevaju da Skupština Tuzlanskog kantona hitno reaguje, raspravlja o ovoj neopravdanoj i skandaloznoj odluci, poništi je, kako bi se po redovnoj proceduri primanja javnih zvaničnika uredila zakonom i time izbjeglo da ubuduće, o primanjima poslanika odlučuje Administrativna komisija.

Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice  za obračun place predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i izabranih zvaničnika 02-02-188-8/14  donijela je 12.2.2015. godine Administrativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona u sastavu:

  1. Senad Alić – predsjednik, SDA (predsjednik komisije i predsjednik Skupštine TK)
  2. Mirza Sakić – član, BPS
  3. Mirza Omerdić – član, SDA (predsjednik kluba poslanika SDA)
  4. Nedžada Avdić – član, DF
  5. Fuad Imamović – član, SBiH
  6. Nedžad Hamzić – član, SBB
  7. Redžep Ismajlovski – član. (vanskupštinski član i član SDP)

aktuelno.ba

Komentari

Komentara