Odbijena optužnica Tužiteljstva BiH u slučaju referenduma u RS-u

Spread the love
Menprom

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužiteljstva BiH, kojom je nekoliko zvaničnika Republike Srpske optuženo zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda kojom je obustavljena odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Reha Centar

Odbijene su optužnice protiv Siniša Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića zvaničnika koji, kako je navedeno u optužnici, nisu spriječili obustavljanje primjene Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužiteljstva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

“U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o provođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za provođenje referenduma, njih pet, bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet”, navodi se u saopćenju.

Protiv odluke o odbjanju optužnice Tužiteljstvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata.

BHRT

Komentari

Komentara

Posted In: