Od trošne garaže do stana iz snova

Spread the love
Menprom

Uz malo mašte te puno truda i volje jednu sasvim običnu garažu fotograf Jérémie Buchholtz prenamijenio je u stan iz snova u Bordeauxu u Francuskoj.

Reha Centar

Jérémie, koji je često na relaciji između Pariza i Bordeauxa, poželio se skrasiti, no najveći problem mu je predstavljala činjenica da mu se ništa nije sviđalo, sve dok nije naišao na oglas s garažama koje stoje oko 80.000 eura, što je upola manje od cijene za kuću iste veličine.

garaza

Ono što je kupio nije bila kuća, to je bila samo napuštena garaža za prodaju.

“Prijatelj mi je rekao da je nemoguće da ću učiniti išta s tim”, objasnio je Buchholtz, “nema svjetla, nema ničega.”

Garaža je definitivno izgledala poput garaže, s velikim metalnim vratima koja su blokirala svaku sunčevu zraku, a unutrašnjost je izgledala više kao prostorija za odlaganje smeća. No, Buchholtz nije očajavao, nazvao je svojeg prijatelja i arhitektu Matthieua de Mariena koji se specijalizirao za pretvorbu trgovina, ureda i sličnih prostora u domove.

garaza

Iskusnom De Marienu dovoljan je bio jedan pogled da prepozna povijesnu ulicu Buhan u kojoj je garaža smještena kao nešto posebno dobro. Prolaz Buhan privatni je prolaz u kojem svaki vlasnik posjeduje vlastiti dio ulice, što ga je činilo izuzetno životopisnim.

Buchholtz je kupio nekretninu, a prijatelj arhitekt De Marien vrlo je brzo staroj garaži dao više svjetla i zraka. Kako je krov na garaži dio povijesne jezgre, nije ga smio dirati pa je izdvojio 12 kvadratnih metara dvorišta iz malog prostora, ostavljajući samo 41 kvadratni metar stambenog prostora. Prostor je povećao tako što je napravio “kuću unutar kuće”.

garaza

Izradio je jedan veliki komad namještaja koji uključuje kupaonicu, spavaću sobu, ured, ormar, kauč na razvlačenje, sve je smjestio u jedan veliki ormar. Uz sve sadržano u toj velikoj kutiji, ostatak kuće je dobio više prostora za disanje.

De Marien i Buchholtz su pokazali kako život u garaži može biti vrlo lijep, pa čak i elegantan. Jako nam se sviđa ovaj “maison”? A vama?

garaza

garaza

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Komentari

Komentara