Obuka pripadnika bh. agencija s američkim marincima nemaju nikakve veze sa situcijom u BiH

Rental Travel

Završen je sedmodnevni program sigurnosne obuke proveden s osobljem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i partnerima u Specijalnoj jedinici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, policiji Kantona Sarajevo i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Reha Centar

Završna vježba planirana je za kraj mjeseca.

U koordinaciji s američkim marincima koji tokom ovog programa borave u BiH, pripadnici jedinica bh. sigurnosnih agencija izveli su danas u Istočnom Sarajevu pred novinarima vježbu policijskog upada u jednu zgradu u simuliranoj potrazi za počiniteljima krivičnih djela.

Kad SIPA hapsi: Pogledajte vježbe bh. specijalaca (FOTO)

Kevin Murphy, ataše za sigurnost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, nakon toga je rekao novinarima da je sedmodnevna obuka ujedno bila prilika za razmjenu iskustava učesnika iz dviju zemalja, upozavanje o taktikama koje primjenjuju u njihovim aktivnostima te za unapređenje suradnje.

Američka jedinica sastoji se od specijalaca za brzi odgovor na sigurnosne izazove i učestvuje u akcijama u Evropi, Africi i širom svijeta.

Njen boravak u BiH, kao i sedmodnevna obuka pripadnika bh. agencija s američkim marincima nemaju nikakve veze sa situcijom u BiH nastalom nakon nedavnog terorističkog napada u Zvorniku, kazali su realizatori programa.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i policije Kantona Sarajevo, čiji su pripadnici osim SIPA-inih, učestvovali u ovom programu, ističu da je obuka bila dragocjeno iskustvo za sve njih, javlja Fena. 

(Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba)

Komentari

Komentara

Posted In: