Obnova hrama Vaznesenja Gospodnjeg u mjesnoj zajednici Požarnica

Rental Travel

U povodu obnove, nacionalnog spomenika, hrama Vaznesenja Gospodnjeg, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Požarnica, danas je upriličena zajednička posjeta hramu i obilazak gradilišta.

Reha Centar

Tokom obilaska gradilišta, u prisustvu zvanica i Njegovog Preosveštenstva Gospodina Hrizostoma, Episkopa zvorničko-tuzlanskog, gradonačelnik Jasmin Imamović je govorio o značaju obnove, u ratu oštećenih vjerskih objekata:

POŽARNICA

„Moramo građanima omogućiti da koriste svoje vjerske slobode. I dati podršku vjerskim zajednicama, a pogotovo oštećene vjerske objekte njegovati kao dio kulturnog i istorijskog naslijeđa. Jako važno je da se ova pravoslavna crkva, koja je u ratu  uništena, obnovi i za nas je ovo bio prioritet. Budžetom Grada Tuzla za period od 1.1. – 31.12.2015. godine na poziciji: Kapitalni grant vjerskim zajednicama, planirana su finansijska sredstva u iznosu od 380.000,00 KM, za SPC, za staru Katoličku crkvu i za Šarenu džamiju. Projekat je realizovan, sredstva su uplaćena, i veliko mi je zadovoljstvo da danas vidim koliko su radovi uznapredovali”.

POŽARNICA

Do sada je Grad Tuzla izdvojio 210 hiljada KM, od čega je 90 hiljada iz Budžeta Grada Tuzla. Očekuje se i od drugih nivoa vlasti, da svoja obećanja prema vjerskim zajednicama, konkretno u ovom slučaju prema SPC, ispune.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara