Obilježeno 20 godina od genocida u Srebrenici

Menprom

U Memorijalnom centru Potočari klanjana je kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka još 136 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a.

Reha Centar

Među 136 muškaraca čiji posmrtni ostaci su danas ukopani, 18 je maloljetnika, a najmlađi među njima su imali 16 godina kada su ubijeni. Danas su ukopani očevi sa svojim sinovima, unucima, braća, a neki su ukopani pored ranije pronađenih i ukopanih članova porodice.

SREBRENICA SREBRENICA

Najstarija žrtva koja je ukopana danas u Potočarima je Jusuf (Juso) Smajlović. Rođen je 1920. godine, a ukopan je zajedno sa svojim unukom Hedibom pored ranije ukopane trojice sinova Amira, Habiba i Asima.

Nakon današnje dženaze, u Potočarima će biti ukopano ukupno 6.377 žrtava, od čega 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.

Prije klanjanja dženaza-namaza i ukopa posmrtnih ostataka žrtava, u Memorijalnom centru u Potočarima održana je komemoracija povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Obratilo se više domaćih i međunarodnih zvaničnika, koji su došli kako bi odali počast i poklonili se pred mnoštvom bijelih nišana, nijemih svjedoka stradanja nevinih žrtava.

SREBRENICA SREBRENICA SREBRENICA SREBRENICA

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: