Obilježena noć Lejletul-Kadr,noć Božije svemoći i milosti

Spread the love
Menprom

Širom svijeta muslimani su sinoć obilježili najvažniju noć u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Kadr, za koju se kaže da je bolja od 1.000 mjeseci.

Reha Centar

Noć Kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelo poglavlje Kur'ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane čovječanstvu.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH upriličena je u Begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se vjernicima obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu proučio prvi imam ove džamije hafiz Mensur ef. Malkić.

– Ovo je noć kada meleki silaze na zemlju s dozvolom Gospodara i u njoj se svaka stvar razluči i u ovoj noći je mir sve dok zora ne svane. Ovo je noć u kojoj se ne može porediti ništa s onim što je Allah na ovom svijetu stvorio. Meleki u ovoj noći čine selam svakom vjerniku i mole Allaha da vjernicima primi post, ibadet i namaz – rekao je, između ostalog, Kavazović.

On je, govoreći o noći Lejletu-l-kadr, kazao da smo danas svi svjedoci „naše teške subine i onih među nama koji su nerazumni, koji su izgubili vjeru, razum, moral i koji su se udaljili od Allahove riječi.

Oni koji bi trebali ljude da obveseljavaju, svjedoci smo da donose bol, tugu u srca muslimana. Ovo je noć kada treba da zamolimo Allaha da ih uputi na pravi put, a da osnaži nas na putu dobra, i da Allah presudi između njih i nas. Ovo je vrijeme kada se mora razlučiti istina od onoga što je zabluda i laž – rekao je Kavazović.

Islamska zajednica je ovu noć označila i kao noć znanja, nauke i obrazovanja.

U noći Kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

“Ko probdije noć Kadr vjerujući i tražeći nagradu samo od Allaha, biće mu oprošteni prethodni grijesi”, riječi su Muhammeda a.s. zabilježene u Buharijevoj zbirci hadisa.

Muhammed a.s. je također rekao: “Tragajte za Lejletu-l-Kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana. Ona je u zadnjoj dekadi, i to u devetoj noći što prolazi ili u sedmoj što ostaje”.

Vrijedi spomenuti i to da je većina ashaba bila na stanovištu da je noć Kadra 27. noć ramazana.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret Abdibegović u Begovoj džamiji održao je hutbu posvećenu najodabranijoj noći, noć Kadra. Hutbu pod nazivom “Lejletul-Kadr: Noć Allahove svemoći i milosti“.

Abdibegović navodi kako je ova noć od posebne važnosti i odabranosti koja donosi svim ljudima, a posebno vjernicima.

– Lejletul-mubarek, to je blagoslovljena noć zbog svog značaja i važnosti, odabranosti, dobrote i koristi koju donosi svim ljudima a posebno vjernicima. Ona je posebna zbog nagrade za ibadete koje vjernici obavljaju u njoj, kao i prisustvo meleka koji su tu noć takođe u ibadetu, klanjaju, uče i mole za oprost grijeha vjernicima. To je mubarek i blagoslovljena noć čiju vrijednost od ljudskih stvorenja ne zna niko, no svako ima priliku da traga za istom radi postizanja njenih fadileta – dodao je Abdibegović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: