Obilježena godišnjica pogibije maloljetnog dobrovoljca Đulović Hasiba

Spread the love
Rental Travel

Danas je u povodu godišnjice pogibije jednog od najmlađeg tuzlanskog borca- maloljetnog dobrovoljca Đulović Hasib upriličena posjeta porodici od strane predsjedništva Udruženja Maloljetni borci Armije RBiH Grad Tuzla. 

Reha Centar

Hasim Đulović je rođen 11. februara u Petrovicama Donjim kao drugo dijete od oca Ismeta i majke Sabire.

Imao je brata Samira i sestru Ajšu.

Harmoniju njegovog djetinjstva prekida iznenadna očeva smrt 1984 godine. Upisao je Srednju mašinsku školu u Tuzli i umjesto maturskog slavlja nadvi se crni vihor rata i neizvjesnost. Dobrovoljno se prijavljuje 18.maja 92 godine u TO u sklopu  minobacačke jedinice raspoređene na Majevici. Hrabri Hasib nije mogao sjediti u zaklonu i čekati, nego se prijavljuje u protiv-diverzantsko- teroristički vod 5.OG Tuzla.

Poginuo je na današnji dan 29.10.1992 godine od agresorske granate u poslijepodnevnim satima u mjestu Kukarići u akciji za oslobađanje Kolimera na Majevičkom ratištu.

Prilikom posjete predstavnike Udruženja je dočekao brat poginulog Hasiba Samir Đulović, gdje su prvo obišli mezar maloljetnog dobrovoljca u haremu ispred šehidske džamije u Pascima i položili cvijeće.

Tom prilikom kako nam prenosi predsjednik Udruženja Kadir Hajdarević u direktnom razgovoru predstavnika Udruženja i brata poginulog došlo je se do saznanja da dugo vremena nije izvršena posjeta porodici od bilo koje boračke organizacije i Službe. Ovim se da zaključiti da je uveliko zakazao sistem i da je velika nebriga prema porodicama poginulim, a posebno prema sada već u poznim godinama majkama i očevima šehida, koji su dali ono najvrijednije što čovjek ima, a to je život za našu domovinu.

Također predsjednik Udruženja Kadir Hajdarević nam prenosi utiske razgovora i sa od poginulog maloljetnog dobrovoljca majkom Sabirom, gdje kako kaže bio i veoma emotivan susret, kao i suza, kroz taj razgovor isti je zaključio najveći problem je taj moralni čin, nije ni materijalni koliko moralni, da te majke i očevi osjete na taj način da nisu zaboravljeni, da njihova djeca koja su dala svoje živote ne budu zaboravljeni od saboraca.

Prilikom posjete majki poginulog maloljetnog dobrovoljca od strane predstavnika Udruženja uručen je i jedan skromni prehrambeni paket.

Predstavnici Udruženja su zaključka da se ovakve porodice sve više zapostavljaju, a ne treba im ništa takoreći sem lijepe progovorene riječi.

Na kraju poručuju HEROJI SE NE SMIJU ZABORAVLJATI !!!

Udruženje Maloljetni borci Armije RBiH Grad Tuzla

 

Komentari

Komentara