Obilježena godišnjica najveće tragedije u historiji Tuzle

Spread the love
Rental Travel

Nizom aktivnosti Tuzlaci su i danas komemorativno obilježili jednu od najvećih tragedija u novijoj historiji svog grada. Porodice žrtava, predstavnici kantonalne i gradske vlasti, boračke i nevladine organizacije, pripadnici MUP-a TK, Oružanih snaga BiH te brojni građani položili su cvijeće i vijence u Aleji mladosti na Slanoj Banji, nakon čega je položeno cvijeće i na Kapiji, mjestu gdje je 25. maja ubijena tuzlanska mladost.

Reha Centar

Žrtve najviše boli činjenica što danas i poslije 22 godine, kako kažu, za Kapiju praktično niko nije kriv.

– Osuđena je jedna osoba (Novak Đukić, op.a) koja je trenutno na slobodi, i to na slobodi zahvaljujući Sudu BiH. To što je on na slobodi kriv je Sud BiH, po meni, kao roditelju. Ono što je moje ubjeđenje što sam siguran, a to je da po onome što se dešava u Sudu BiH trenutno i u posljednje vrijeme, mi, roditelji, nikad nećemo dočekati pravdu za Kapiju, nikad  kaže ogorčeni Hilmo Bučuk, otac Lejle Bučuk koja je u mometnu pogobije imala samo 16 godina.

Podsjetimo, za zločin na Kapiji pred Sudom BiH pravomoćno je osuđen oficir Vojske Republike Srpske Novak Đukić. On je proglašen krivim jer je kao komadant Taktičke grupe Ozren 25. maja naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Kaznu zatvora od 20 godina Đukić do danas nije odležao, jer se trenutno nalazi u Srbiji gdje se, navodno, liječi. Našem pravosuđu je nedostupan jer ima srbijansko državljanstvo.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara