Obilježena 30 godišnjica od oslobađanja šireg platoa Lovačkog doma na Staroj Majevici

Rental Travel

Na platou u neposrednoj blizini Lovačkog doma na Staroj Majevici, u organizaciji Udruženja policije „Manevarac“ Tuzla, izvršeno je polaganje cvijeća  na spomen ploču manevarskim jedinicama SJB Tuzla, a povodom  30 godina od oslobađanja šireg platoa Lovačkog doma na Staroj Majevici dana 11.06.1992 godine.

Reha Centar

To je bila prilika  da se evociraju uspomene na te dane i istakne kako ovi datumi i događaji moraju ostati zabilježeni da nas opominju na protekli period agresije na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon prvih odbrambenih aktivnosti na Brčanskoj Malti i zauzimanja odbrambenih položaja to je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija tadašnjih združenih već postojećih manevarskih jedinica SJB Tuzla i novoformiranih jedinica ARBiH.

Oslobođenje ovog lokaliteta bilo je od velikog značaja za Tuzlu koja se vidi „kao na dlanu“ čime je onemogućeno intenzivnije granatiranje Tuzle,a ujedno je oslobođen deblokiran putni pravac Tuzla – Čelić, kao i omogućavanje dubljih oslobodilačkih akcija prema neprijateljskim linijama. Udruženje policije „Manevarac“ već tradicionalno godinama baštini sjećanje na ove događaje što je i prošle godine rezultiralo postavljanjem spomen ploče kako bi se okupljali i imali gdje odati počast svim prerano poginulim pripadnicima oružanih snaga ARBIH.

 

Komentari

Komentara