Obilježena 27. godišnjica odbrane Tuzle na Brčanskoj Malti

Rental Travel

Odavanjem počasti poginulim braniteljima BiH i Tuzle, polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježjima u tuzlanskom naselju Brčanska Malta i na Slanoj Banji, danas, 15.5.2019. godine, upriličeno je obilježavanje 15. maja–Dana odbrane Tuzle, značajnog datuma iz historije Bosne i Hercegovine i Tuzle.

Reha Centar


U petak 15.5.1992. godine paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12.5.1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije (dana 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili Tuzlu. Obilježavajući današnji dan, građani Tuzle se s poštovanjem sjećaju svih bosanskohercegovačkih branilaca, a posebno onih koji su dali svoje živote u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine.

“Formirana tzv. vojska Srpske Republike, 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci i stavljanje te paravojske pod komandu sada već osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, uz nekolicinu vojnika bivše Jugoslovenske armije napada na Tuzlu 15. maja 1992. godine.Nakon što je iz te kolone pogođeno 20 pripadnika Teritorijalne odbrane od čega i jedan civil u neposrednoj blizini prije i poslije raskrsnice na Brčanskoj Malti, pripadnici policije postupaju u nužnoj odbrani kao što je to obaveza u svim takvim situacijama.Vrhovni sud u Srbiji je utvrdio nevinost Ilije Jurišića uzimajući u obzir sve moguće dokaze i taj proces je pokazao da su građani Tuzle u to vrijeme časno branili svoj grad i svoju domovinu.

Svjesni smo da svaka majka, sestra, brat i dijete isto žale i zašto je toliko ljudi moralo poginuti na Brčanskoj Malti, jednostavno zato što je Mile Dubajić prekršio sva pravila i sve dogovore i vojnike natovario na buradi sa gorivom i eksplozivom ali su svi ranjeni zbrinuti a oni koji su željeli nakon zbrinjavanja su mogli bez bilo kakve razmjene slobodno, nakon dan ili dva otići svojim kućama.Očekujemo da će bh pravosuđe zbog istine i svih dokaza i pravde za sve žrtve podići optužnicu protiv Mileta Dubajića kao najodgovornije osobe ne samo za Brčansku Maltu već i za trogodišnje granatiranje Tuzle”, izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Prisutnima se obratio Edin Altumbabić, pripadnik Manevarske čete Stanice javne bezbjednosti 1992. godine, a nakon obraćanja ceremonijalna povorka pripadnika OSRBIH i građana uputila se ka Slanoj Banji.


Nakon ceremonije odavanja poštovanja i polaganja cvijeća na spomen obilježju Slana Banja, pristunima se obratio  Mirel Mišković, zamjenik presjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla.


‘’Cijena odbrane je bila visoka, iskazana u ljudskim životima. Ne ponovilo se. Budimo ponosni na naše branioce, jer smo upravo 15. maja 1992. godine u Tuzli na Brčanskoj malti osujetili planove velikosrpskih agresora, koji su se obrušili na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Svojom visokom moralnošću i hrabrošću, tuzlanski policajci odbranili su sebe, građane Tuzle i građane Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući braniocima Tuzle na Brčanskoj malti 15.5.1992. godine, osujećen je napad paravojske tzv. Srpske Republike, osnovane u Banja Luci, 12.5.1992. godine i stavljene pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića. Danas moramo razumjeti porodice poginulih, na kojoj god strani poginuli bio, u njihovoj tuzi i želji da saznaju, ko je kriv za smrt njihovih najbližih. Fondacija Istina pravda i pomirenje je podnijela krivičnu prijavu prije nekoliko godina, protiv Mileta Dubajića i njegovih pretpostavljenih, za napad na Tuzlu, troipogodišnje granatiranje Tuzle i za Dubajićevo nezakonito postupanje ugrožavanja sigurnosti i života vojnika obje strane. Građani Tuzle Mileta Dubajića i njegove pretpostavljene smatraju odgovornim za smrt svih koji su poginuli na Brčanskoj Malti 15.5.1992. godine i poslije. Borba za istinu još uvijek traje, mi smo radi istine ali i budućnosti dužni tu istinu dokazati i na taj način pomoći svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije, kao i uspostavljanju mira i pomirenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije”, istakao je Mišković te  svim  sugrađankama i sugrađanima čestitao 15. maj-Dan odbrane Tuzle.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara