Obilježena 26. godišnjica zločina u Kalinoviku

Na području opštine Kalinovik jučer je, 24. juna 2018. godine, u organizaciji Udruženja članova porodica nestalih osoba, na nekoliko lokaliteta obilježena 26. godišnjica zločina počinjenih 1992. godine, tokom kojih su ubijena 122 Bošnjaka iz Kalinovika.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji se obratio prisutnima ispred osnovne škole u ovom gradu, a koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo oko 1.000 Bošnjaka ovog kraja. U ovom logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

-Živimo u entitetu čija vlast pokušava da kroz negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava, provede završnu fazu genocida. Mi preživjeli ćemo se tome uvijek suprotstavljati. Međutim, porazno je što danas neki Bošnjaci žele da zaboravimo našu tragičnu prošlost, govoreći kako se trebamo okrenuti budućnosti. I mi želimo sretniju budućnost za nas i našu djecu, i okrenuti smo budućnosti, ali nikada nećemo odustati od podsjećanja na stravične zločine i od traganja za istinom i pravdom. Oni Bošnjaci koji pozivaju na zaborav, oni nikada i ne dolaze na ovakva mjesta, jer da makar jednom u životu dođu i poslušaju svjedočenja naših majki, sestara, očeva i drugih preživjelih, onda bi imali drugačije mišljenje.

Zaborav nas je kroz historiju uvijek koštao. Naši preci su zaboravili zločine nad Bošnjacima od 1941. do 1945. godine i taj zaborav nas je dovelo do genocida 1992. i 1995. godine. Zato, ne smijemo dozvoliti da nas zaborav ponovo dovede do novog genocida. Uvijek podsjećajmo i pričajmo našoj djeci istinu koliko god ona bila bolna.

Na ulazu u ovaj grad nas je dočekao lik osuđenog ratnog zločinca Mladića ispod kojeg piše „grad heroja“. Ovo nije grad heroja. Ovo je grad tuge i boli, grad kukavice u kojem se još uvijek kriju kosti nedužno ubijenih Bošnjaka. Ovo je grad u kojem su nedužni Bošnjaci zatvarani u osnovnoj školi, a žene i djevojke silovane.

Ovakvih logora, kao što je ovaj, bilo je po cijeloj Bosni i Hercegovini, u i Prijedoru, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku…Zločini su rađeni planski i sistemski. Zato, mi ćemo nastaviti obilježavati sva mjesta stradanja našeg naroda, kako se zlo više nikada ne bi ponovilo. To je naša obaveza prema šehidima i to ćemo uvijek raditi bez obzira što drugi misle drugačije, kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon centralnog obilježavanja, okupljeni su posjetili logor Barutni magacin, u kojem su bili zatočeni Bošnjaci. I potpredsjendik Salkić je posjetio ovaj lokalitet, te razgovarao sa preživjelim logorašima.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara