Obilježena 24. godišnjica stradanja logoraša u zloglasnom prijedorskom logoru Keraterm

Spread the love
Menprom

Preživjeli logoraši i porodice stradalih obilježili su danas 24. godišnjicu stradanja logoraša u zloglasnom prijedorskom logoru Keraterm. U noći s 23. na 24. juli 1992. godine za samo par sati je, prema nepotpunim podacima, ubijeno između 180 i 200 zatočenika.

Reha Centar

“Možete nam zabraniti ulazak u Keraterm i u Trnopolje i u Omarsku. Možete pokušati šta god hoćete, ali naše sjećanje ne možete izbrisati, njega smo sačuvali zbog žrtava i šehida Keraterma, Trnopolja, Omarske, Prijedora i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. Na to imamo pravo zbog šehida”, izjavio je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92”, javlja Agencija Anadolija.

Duratović je naglasio kako lokalna uprava, uprkos 51 presudi za ratne zločine počinjene u Pijedoru, još uvijek nije spremna da se suoči s prošlošću i sa svim onim što se desilo u Prijedoru, sa svim ubistvima, progonima, silovanjima, sa Keratermom, Trnopoljem, Omarskom, Kozarcem, Mataruškim brdom, Korićanskim stijenama i sa 3.176 prijedorskih civilnih žrtava.

Predsjednik Saveza logoraša Banja Luka Sabahudin Garibović kaže da logoraši prijedorskih logora nemaju status kakav bi trebali imati.

“Ja, ili bilo ko od vas, sutra će se, na ovaj, ili bilo koji drugi način, boriti sa zakonodavnom i izvršnom vlašću da nas priznaju i imat će itekako čvrsti otpor od nivoa entiteta, do grada Prijedora. Grad nam ne dozvoljava da podignemo memorijal gdje su bila tri logora, a također nam ne dozvoljava da podignemo spomen obilježja ubijenoj djeci Prijedora i ne znam dokle će ovo trajati”, naglasio je Garibović.

Prema raspoloživim podacima, kroz logor Keraterm je prošlo tri hiljade zatočenika, od kojih njih 371 nisu dočekali raspuštanje logora.

Za ratne zločine u Keratermu na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su: Dušan Sikirica, komandant logora, Damir Došen i Dragan Kolundžija, šefovi smjena, te Dušan Fuštar i Predrag Banović, logorski stražari.

Logor Keraterm formiran je 26. maja, a raspušten je 5. augusta 1992. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: