Obilježena 23. godišnjica odbrane Tuzle na Brčanskoj Malti

Rental Travel

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije Tuzlaci su obilježili 23. godišnjicu bitke na Brčanskoj Malti, koja se smatra jednom od historijskih bitaka u odbrani sjeveroistočne Bosne.

Reha Centar

Tog 15. maja 1992. godine od pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) i paravojnih formacija, otvorena je vatra na pripadnike tuzlanske policije i njene građane, pojasnio je Josip Duspara predsjednik Udruženja demobilisanih policajaca 92- 95 . „Manevarac“  istaknuvši da je pravovremenom reakcijom odbrambenih snaga spriječen scenarij koji je zadesio druge gradove u BiH.

Gradonačelnik Tuzla Jasmin Imamović rekao je da se danas obilježava Dan odbrane Tuzle, naglašavajući da je ovaj grad prije 23. godinu napadnut.

Dan odbrane Tuzle Dan odbrane Tuzle

„Istina treba svima, sudovi su rekli svoje i onaj u Hagu i Sud BiH, ovdje su se tuzlaci branili i odbranili.

Svi trebamo tražiti stvarne krivce za ovaj događaj a oni prema riječima Imamovića leže u liku djelu oficira tadašnje JNA ,poput Mileta Dubajića i drugih, koji su na kamione sa municijom natovarili i vojnike.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje palim borcima i pripadnicima tadašnje Teritorijalne odbrane (TO) na Brčanskoj Malti, delegacija Općine Tuzla, boračke organizacije i članovi porodica nastradalih su, defileom ulicama grada, stigli i do Slane banje, gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje svim žrtvama rata u Tuzli.

Dan odbrane Tuzle Dan odbrane Tuzle

U sukobu na Brčanskoj malti  poginulo je 49 rezervista JNA i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno,

Tuzlaci ovaj datum obilježavaju kao Dan oslobođenja grada, dok ga udruženja iz RS-a koja su i jutrod došla u Tuzlu odati počast stradalimm vojnicima JNA obilježavaju kao stradanje pripadnika bivše JNA.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara