Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Reha Centar

U okviru akcije na Klinici za interne bolesti vršeno je mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska i izračunavanje indeksa tjelesne mase. Tokom trajanja akcije promovisana je zdrava ishrana i vršena edukacija za redukcionu dijetu.

Prema riječima odgovorne medicinske sestre Odjeljenja za endokrinologiju, Mersije Šljivić, vodeći faktor rizika za šećernu bolest predstavlja pretilost. “Savremeni način života potpuno je promijenio životne i prehrambene navike. Sjedeći način života, malo kretanja i previše procesuirane hrane uz pušenje i stres utiču na pojavu sve većeg broja oboljelih od dijabetesa”, rekla je medicinska sestra Šljivić.

Uz stručnu prezentaciju, građani su dobili korisne savjete i preporuke šta činiti ukoliko boluju od dijabetesa, a podijeljen je i propagandni materijal iz kojeg takođe mogu saznati više o ovoj bolesti.

UKC – aktuelno.ba

Komentari

Komentara