Obilježen Svjetski dan autizma

Spread the love
Menprom

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić u subotu su prisustvovali centralnoj manifestaciji obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana autizma za područje Bosne i Hercegovine, u organizaciji Udruženja roditelja djece/osoba sa autizmom URDOSA.

Reha Centar

Manifestacija je održana na mjestu gdje je započeta izgradnja objekta „Centar za autizam“ u Tuzli. Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala je značaj izgradnje Centra, kao i probleme kroz koje prolaze djeca/osobe sa autizmom i njihove porodice, te je izdvojila sredstva u iznosu od 300.000,00 KM i time je ispunila svoj dio obaveza koje su bile predviđene Protokolom o saradnji. Vlada TK opredjeljena je da se projekat realizuje u cjelini, te su resorni ministri kazali da će oba ministarstva uraditi sve što je potrebno da se Centar stavi u funkciju što prije, također radit će na uključivanju relevantnih institucija koje mogu pomoći, kako bi djeci sa autizmom obezbijedili uslove koji su im neophodni u svakodnevnim aktivnostima.

SVJETSKI DAN AUTIZMA

„Vlada Federacije BiH obećala je da će se aktivnije uključiti u rješavanje ovog problema, nedostajuća sredstva su krucijalni problem i mi ćemo se potruditi da sa stranim međunarodnim organizacijama završimo ovaj projekat do kraja“, kazao je ministar Muratović.

„Vlada Tuzlanskog kantona zajedno sa roditeljima će zajedničkim djelovanjem na Vladu Federacije BiH potruditi se da obezbijedi sredstva kako bi djeca imala zasluženu pažnju koju trebaju imati“, izjavio je ministar Hadžiefendić.

Iz Udruženja roditelja djece/osoba sa autizmom traže da se u izgradnju Centra i rješavanje ovog problema uključe ne samo Vlada Federacije BiH, već i sve općine Tuzlanskog kantona. „Potpisanim protokolom austrijska organizacija Hilswerk preuzela je obaveze da obezbijedi donatorska sredstva u visini od 700.000,00 KM, koja do sada nije obezbijedila“, istakao je Meho Sadiković, predsjednik Udruženja.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Komentari

Komentara