Obilježen Međunarodni dan računovođa na FINra

Spread the love
Menprom

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra i edukativno-konsultanska kuća FINconsult su upriličili svečanost povodom obilježavanja 10. novembra Međunarodnog dana računovođa.

Reha Centar

Međunarodni dan računovođa koji se tradicionalno obilježava 10. novembra je praznik svih računovođa. Ovaj datum objedinjuje sve računovođe posvećene svojoj profesiji i obilježava ga većina zemalja u svijetu.

  1. novembra 1494. godine, knjiga pod nazivom Summa de Arithmetica, Geometrija, Proportioni i Proportionalita (Sve o aritmetici, geometriji i proporcijama), autora italijanskog matematičara i franjevačkog fratra Luca Bartolomeo de Pacioli objavljena je u Veneciji.

Ovo je prva knjiga koja je imala za cilj da sažme matematičko znanje tog vremena. Jedno poglavlje te knjige pod nazivom “Particularis de computis et scripturis” (Detalji obračuna i evidentiranja) daje detaljan opis venecijanskog knjigovodstva. To je bio prvi štampani esej o dvojnom knjigovodstvu. Iako je dvojno knjigovodstvo vođeno vijekovima, Pacioli je sa 27 stranica rasprave na temu dvojnog računovodstva zaslužio zvanje “otac modernog računovodstva”.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma Visoku školu FINra su posjetili učenici i profesori srednje Ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli.

Na svečanosti upriličenoj ovim povodom prisutnima studentima, učenicima i profesorima obratio se direktor Visoke škole FINra Doc.dr. Ismet Kalić:

“Ispred Visoke škole FINra i edukativno-konsultanske kuće FINconsult želim kolegicama i kolegama računovođama i revizorima, i svima koji rade na računovodstvenim poslovima, kao i studentima i učenicima koji su danas sa nama, čestitati 10. novembar Međunarodni dan računovođa.

Iza FINconsulta je više od 3.200 educiranih i cerificiranih osoba koje su stekle zvanja u finansijsko-računovodstvenoj profesiji u BiH, više od 250 seminara i savjetovanja u okviru kontinuirane edukacije finansijsko-računovodstvene profesije, preko 80 izdanja međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant.

FINconsult je značajan doprinos dao unaprijeđenju i razvoju računovodstvene profesije u Bosni i Hercegovini otvaranjem Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli, sa samo jednim studijskim programom Finansije i računovodstvo.

Osnovni cilj Visoke škole FINra jeste da naši studenti postanu vrhunski stručnjaci za finansije i  računovodstvo.

U ispunjenju ovog cilja za naše studente kreirali smo Nastavni plan i program,  koji predstavlja jedinstven spoj teorije i prakse. Angažovali smo nabolje profesore i asistente u regionu, te obezbijedili moderne učionice,  sa savremenom IT opremom. Studentima smo obezbijedili besplatan pristup literaturi, sa 16.500 knjiga iz oblasti savremene ekonomije: finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, međunarodnih standarda.

Naši studenti imaju pristup seminarima kontinuirane profesionalne edukacije finansijsko-računovodstvene u BiH, kao i pristup elektronskom izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant, besplatno tokom studiranja”, istakao je Doc.dr. Ismet Kalić, direktor Visoke škole FINra.

Visoka škola FINra je za svoje studente obezbijedila praksu, stipendije i zaposlenje, potpisivanjem sporazuma o poslovnom povezivanju i saradnji sa više od 100 uspješnih preduzeća iz regije. Ovim FINra ispunjava jedan od osnovnih ciljeva da svoje studente po završetku studiranja neće slati na Biro za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca.

Nastavni plan i program Visoke škole FINra u potpunosti je usaglašen sa Jedinstvenim programom za sticanje zvanja u računovodstvenoj profesiji u BiH,  kako bi studenti FINra po završetku studiranja imali mogućnost sticanja zvanja certificirani računovođa (CR) I ovlašteni revizor (OR).

U sklopu obilježavanja 10. novembra Međunarodnog dana računovođa, za prisutne studente, učenike i profesore  upriličena je prigodna zakuska na FINra.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara