Obilježen 25. maj – Dan sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Spread the love
Rental Travel

U Tuzli je danas tradicionalno komemorativno obilježena najveća tragedija u historiji Tuzle, 25. maj, dan kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, u 20 sati i 55 minuta, granatom ispaljenom sa Ozrena, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, i ranili preko stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Reha Centar

Za sve građanke i građane Tuzle, 25. maj će zauvijek biti dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani i Gradska uprava Tuzle, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju  sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina, jer 25. maj dan najveće moguće žalosti  i ostaće najtužnijim danom u svakoj godini.

Roditelji ubijene mladosti, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle, članovi Predsjedništva BiH, zastupnici Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Vijeća ministara, potpredsjednici Federacije BiH, zastupnici Parlamenta FBiH, premijer i članovi Vlade FBiH, predstavnici vlasti Tuzlanskog kantona, , kao i druge zvanične delegacije i brojni građani, položili su vijence i odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti, na Aleji mladosti na Slanoj Banji i na mjestu stradanja na Kapiji. Spoznaja da je pravomoćno presuđeni ratni zločinac Novak Đukić na slobodi, 28 godina poslije masakra, porodice žrtava, ranjene na Kapiji i građanke i građane Tuzle itekako boli.

U izjavi, nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća na mjesto stradanja tuzlanske mladosti  na Kapiji, gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, je istakao: „Mi moramo da branimo, da štitimo, da nikad ne zaboravimo istinu o ovom zločinu, te ćemo uvijek tražiti da svi oni koji su osuđeni za ovaj ratni zločin na Kapijii za sve druge zločine odsluže svoju kaznu. To je jedina pravda i za roditelje i za sve građanke i građane Tuzle. Današnji dan je dan žalosti, dan bola koji nikada nećemo moći zaboraviti. Nažalost, svjedoci smo da ratni zliočinac koji je pravosnažno osuđen za granatiranje Tuzle i ubijanje 71 mladog nevinog života na Kapiji još uvijek ne odslužuje svoju kaznu“.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Opcinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle. Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 19.5.2023. donijela Odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, a Predsjedništvo Bosne o Hercegovine je svojom oslukom 24.5.2023. proglasilo Dan žalosti na prostoru Bosne i Hercegovine, zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 25.5.1995. godine.

FOTO GALERIJA

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara