Obilježen 15. maj Dan odbrane Tuzle od agresije

Spread the love
Rental Travel
Reha Centar

Vijenci su položeni na spomeniku u ulici Armije BiH, u čast poginulih i teško ranjenih koji su dali svoje živote u odbrani Tuzle 15. maja 1992. godine.

Prije tačno 29 godina, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, na današnji dan prije tačno 29 godina izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti, vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara