Obilježavanje Svjetskog dana očuvanja energije

Spread the love
Rental Travel

Svake godine se početkom marta/ožujka u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan očuvanja energije kako bi se potaknulo bolje shvatanje i rješavanje problema neefikansnog korištenja energije. Kompanija Schneider Electric, globalni specijalist za upravljanje energijom i automatizaciju, jedna je od vodećih kompanija koje učestvuju u ovom izazovu čineći svoje proizvode održivima od trenutka njihova nastanka, proizvodnje, distribucije, životnog ciklusa, ali i brige o kasnijem recikliranju. U isto vrijeme cijeli tim specijalista radi na implementaciji obnovljivih izvora energije u proizvodnim postrojenjima, što dovodi do bolje održivosti.

Reha Centar

Osim struke, projekte energetske efikasnosti kroz različite prednosti svakim danom prepoznaje i sve više građana. Smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja ili poslovanja i stvaranje radnih mjesta samo su neki od njih.

Rješenja energetske efikasnosti danas se podjednako brzo razvijaju u sektoru stambenih zgrada, građevinskom sektoru, ali i u industriji. Projektima energetske obnove stambenih zgrada i objekata javnih institucija provode se nekoliko godina u BiH, a finansiraju ih međunarodne organizacija, vlade entiteta, kantona te lokalne zajednice. Poboljšanjem energetske efikansnosti zgrada globalno se smanjuje potreba za ulaganjem u nove energetske izvore i infrastrukturu, a korisnicima zgrada, koji su najveći pojedinačni potrošači energije, direktno se smanjuju troškovi za grijanje zimi, odnosno, hlađenje ljeti. Različitim tehnološkim rješenjima, od automatske rasvjete u zajedničkim zonama, do inteligentnog upravljanja različitim sistemima moguće je ostvariti uštedu i do 40 posto.

Građevinski sektor pruža najveće mogućnosti za uštedu energije stoga je primjena energetski efikasnih rješenja u ovom području izuzetno važna. Uspješna primjena mjera energetske efikasnosti temelji se na povećanju toplinske zaštite postojećih i novih zgrada, povećanju efikasnosti sistema grijanja, hlađenja i ventilacije, povećanju efikasnosti sistema rasvjete i energetskih trošila te uvođenju energetskog certifikata kao sistema označavanja zgrada prema godišnjoj potrošnji energije. Ovakve trendove potvrđuju i poslovni rezultati kompanije Schneider Electric koja upravo najviši rast prihoda ostvarila u business unit “Buildings & Partner” (zgradarstvo), od 10,3 posto, dok su ukupni prihodi rasli za 6,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Svojim inovativnim rješenjima kompanija Schneider Electric nudi integrirani pristup koji objedinjuje veći broj sistema na jednoj mreži iz jedinstvene softverske platforme. Jednom integrirani, podaci iz tih sistema asimiliraju se i pretvaraju u informacije koje omogućavaju donošenje odluka i poduzimanje radnji za povećanje efikasnosti, udobnosti i dobrobiti korisnika te vlasnika zgrada. Time se troši manje energije, povećava sigurnost, ubrzava vrijeme odziva i održava optimalno okruženje za korisnike prostora, a s vremenom se ostvaruju i uštede na operativnim troškovima od čak 36 posto.

Primjerice, sjedište Schneider Electrica, zgrada Le Hive (francuski: košnica) u Parizu, prva je zgrada u svijetu koja je dobila šest zvjezdica prema ocjeni BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), najuglednijem svjetskom sistemu rangiranja zelene gradnje. Le Hive je odličan primjer kompletnog povrata investicije u svega pet godina primjenom niza mjera energetske efikasnosti i potpunim recikliranjem svog otpada i otpadnih voda. S ulogom od 200 miliona eura, prosječna potrošnja električne energije po metru kvadratnom zgrade smanjena je sa 150 kWh na 74 kWh, što iznosi gotovo 50 posto ukupne potrošnje

Što se industrije tiče, energetska potrošnja jako varira, u zavisnosti od toga čime se pojedina kompanija bavi ili šta proizvodi. Naravno, postoji mnogo industrijskih grana u kojima je potrošnja energije visoka, tzv. elektro intenzivne industrije sa izrazitim korištenjem venitlatora, crpki, pumpi i tome slično. Različitim rješenjima namjenjenim za tržišta industrije i infrastrukture u prosjeku se u svakom objektu potrošnja može smanjiti barem za 10 do 20 posto, nezavisno o kojoj se industrijskoj grani radi.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara