Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Tuzli

Spread the love
Menprom

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, delegacije Grada Tuzla i Jevrejske opštine Tuzla, danas su pred spomenik “Suza” položile cvijeće i odale počast žrtvama holokausta.

Reha Centar

“Ovdje je bila željeznička stanica i na tom mjestu smo podigli spomenik “Suza”, u znak sjećanja na naše sugrađane koji su odvedeni u koncentracione logore Jasenovac, Auschwitz i druge koncentracione logore širom Europe, kako bismo čuvali trajno sjećanje na žrtve holokausta, a kako se fašizam, nacizam i nacionalizam, iz koga se događaju ovakve ljudske tragedije, pa i genocid u Drugom svjetskom ratu i genocid u ratu 1992.-1995. ne bi ponovili.

Zajedno sa Jevrejskom opštinom Tuzla, nastaviti ćemo njegovati tradiciju svih naroda i narodnosti BiH i Tuzle, na najbolji način, na koji to možemo, njegovanjem antifašizma, antinacionalizma i harmonije među građanima i narodima”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta se  diljem svijeta obilježava svakog 27. januara. Datum je odabran u spomen na 27. januar 1945., kada je oslobođeno 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz  u Poljskoj. Opšta skupština. Ujedinjenih naroda donijela je 2005. službenu Rezoluciju o obilježavanju ovog dana, uz isticanje da se takav užas više nikada ne dogodi.

Press Grad Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara