Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom uz brojne aktivnosti

Spread the love
Menprom

 Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, ove godine bit će obilježen brojnim aktivnostima a tema je “Transformativna rješenja za uključiv razvoj: uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta“. 

Reha Centar

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. decembar proglašen je 1992. godine rezolucijom 47/3 Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja je promicanje razumijevanja pitanja invaliditeta i mobiliziranje podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom. 
  
Globalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 2022. bit će usmjereno na sveobuhvatnu temu inovacija i transformativnih rješenja za uključiv razvoj. 
 
Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla će sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom sa područja TK, brojnim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Navode da je diskriminacija nad osobama s invaliditetom u BiH prisutna u svim oblastima života, a prepreke s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju svakim danom poprimaju sve veće razmjere. 
 
– I pored Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom čija je BiH potpisnica, kao i ostalih zakonskih propisa koji garantuju ostvarivanje svih prava osobama s invaliditetom, svjedoci smo da je pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti, kretanju i svim drugim ljudskim pravima osobama s invaliditetom veoma otežan – ističu iz I.C. “Lotos” Tuzla. 

Podsjećaju na važnost uključivanja svih nas u kreiranje boljeg i kvalitetnijeg društva za život za sve, a to se može postići stvarajući jednake prilike i uslove za dostojanstven život osoba s invaliditetom, kako bi oni sami mogli dati svoj doprinos zajednici, bez sramnog obilježja da predstavljaju teret našoj državi. 

– Osobe s invaliditetom žele da se obrazuju, da rade i da žive od svog rada, da zasnivaju porodice, da imaju izbor i da odlučuju o svojim životima, da žive dostojanstveno – naglašavaju iz I.C. “Lotos” Tuzla. 

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom TK još jednom podsjeća da smo svi mi jednako važne karike zajednice, te da moramo uticati na promjene koje će smanjiti jaz kada je riječ o razumijevanju kršenja ljudskih prava osoba s invaliditetom.

Ravnopravnost i inkluzija osoba s invaliditetom u sve životne tokove treba da budu zajednička misija svih nas, svaki dan. 

foto arhiv

Komentari

Komentara