Obilježavanje 70. godišnjice postojanja i rada Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla

Spread the love
Rental Travel

U okviru obilježavanja 70 godina postojanja i rada Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, danas je u velikoj sali Biblioteke održana promocija monografije ove ustanove. O ovom značajnom jubileju i o knjizi su govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Edin Jahić, direktor Biblioteke „Derviš Sušić“ i Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke Biblioteke.

Reha Centar

img_1839

„Biblioteka nosi ime jednog od naših najvećih pisaca u Bosni i Hercegovini, Derviš Sušić. Želim da grad Tuzla, bude grad kulture i znanja, a knjiga je čuvar kulture i znanja. Biblioteka „Derviš Sušić“ je, također, aktivna i kao izdavač, i to u jednom dugom kontinuitetu. Zajedno sa Gradom Tuzla Biblioteka je bila 2011. godine suizdavač replike „Bosansko-turskog rječnika“, autora Muhameda Hevaija Uskufija, oca bosanskog jezika, zatim raritetne knjige „Trzaji“, autora Silvija Strahimira Kranjčevića, kojom smo obilježili 150 godina od rođenja velikoga pjesnika, koji je tu knjigu objavio i štampao u Tuzli. Imali smo neko veče promociju, u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“, za Tuzlu važnih knjiga, dr. Vere Mujbegović „Tuzla moje mladosti“, prvi i drugi dio, i evo sada imamo fotomonografiju, koja će da objedini u jednom dugom periodu kontinuitet rada ove ustanove. Prvi osnivač Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ je Grad Tuzla i nosilac kontinuiteta od 70 godina. Ne smijemo nikada pristati na teorije da su kultura i obrazovanje nadogradnja, prava i jedina istina je da su kultura i obrazovanje temelj razvoja svake zajednice“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

img_1846

Monografija Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla je jubilarna publikacija koja predstavlja ilustrirani pregled Biblioteke danas, i zadatak joj je da skrene pažnju javnosti na sedamdeset godina dugu tradiciju Biblioteke, ali i na određene vrijednosti koje su rezultat njenog višedecenijskog postojanja.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara