Obilježavanje 24. godišnjice zločina na Korićanskim stijenama

Spread the love
Menprom

Na Korićanskim stijenama, na mjestu gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano oko 200 logoraša koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima, danas će u organizaciji Saveza logoraša u BiH biti obilježena 24. godišnjica ovog zločina.

Reha Centar

Tog kobnog 21. augusta 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena na svirep način strijeljano je najmanje 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković rekao je da će 21. augusta, kao i svake godine, posjetiti tu lokaciju i obilježiti zločin nad nedužnim logorašima. Dodao je da će se obratiti članovi porodica ubijenih, predstavnici udruženja koja okupljaju bivše logoraše, a bit će bačeno i 200 ruža u ponor, u provaliju gdje su padala tijela ubijenih logoraša.

koricanske stijene

– Prenijet ćemo poruku i molbu i zamoliti sve one koji znaju šta se tu stvarno desilo 21. augusta 1992. godine, gdje su poslije preneseni posmrtni ostaci, da kažu, da porodice ubijenih mogu pronaći i na dostojanstven način ukopati svoje najmilije – istaknuo je Mešić.

– Radi se o logorašima koji su dovezeni iz prijedorskih logora. Povedeni su navodno na razmjenu. Jedan dio ljudi je otišao na razmjenu, a oko 200 logoraša su izveli iz autobusa, doveli ih do ivice ponora koji je dubok više od 300 metara, naredili im da kleknu okrenuti prema tom ponoru – kaže Mešić.

“Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive”, riječi su uz koje je započeta likvidacija ovih nevinih osoba.

Pripadnici interventnog voda policije RS iz Prijedora su logoraše postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa, nakon čega su tijela logoraša padala u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe na tijela u provaliji.

Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o ovom zločinu bude zabilježena. Sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene. Još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka.

Tijela ubijenih logoraša prebačena su i zakopana na drugim lokalitetima o čemu svjedoče i snimci Službe javne bezbjednosti Prijedor nastali 4. septembra 1992. godine, međutim odgovorni za ovaj zločin i oni koji su učestvovali u premještanju tijela (pripadnici policije RS i Civilna zaštita iz Skender Vakufa) još uvijek šute o lokaciji ove masovne grobnice, ne dopuštajući da niti nakon 23 godine žrtve pronađu konačni smiraj.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na 8 godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

BHRT – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: