Obavljena dženaza i posljednji ispraćaj za ubijene Prijedorčane

Menprom

U Kozarcu kod Prijedora danas je počeo vjerski obred i obraćanje prije kolektivne dženaze iukopa posmrtnih ostataka 284 bošnjačke i hrvatske žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora, javlja Fena.

Reha Centar

Ovom događaju prisustvuju reisu-ul-ulemaHusein ef.Kavazović, muftije i imami, a među brojnim političarima su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Željko Komšić, kao i visoki predstavnik u BiHValentin Inzko.

DŽENAZA U PRIJEDORU

 

Tabuti s posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava jučer su iz Centra za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu prevezeni u Kozarac.

Na lokalnom stadionu za njih je počelo kolektivno klanjane dženaze, a zatim i ispraćaj prema lokalnim mezarjima Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani gdje će biti obavljen ukop.

DŽENAZA U PRIJEDORU

Riječ je o posmrtnim ostacima 284 žrtve, od kojih su 283 civili bošnjačke nacionalnosti i jedna žrtva hrvatske nacionalnosti, Ante Dolić.

Identificirane žrtve pronađene su uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica na području Prijedora iz koje je 2013. godine ekshumirano 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je dječak Elvis (Munib) Šarčević. Imao je 13 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

DŽENAZA U PRIJEDORU

Najstarija žrtva je Salih (Mujo) Kadirić koji je rođen 1915. godine, a i njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Među identificiranima su i tri ženske osobe, a najstarija među njima jeĐula (Ibrišim) Duratović, rođena 1924. godine. Najmlađa među žrtvama ženskoga spola je Zineta (Nedžib) Kahrimanović koja je imala 27 godina.

FOTO: radiosarajevo.ba – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: