Obavljaju se i posljednje pripreme za Marš mira “Srebrenica-Vukovar”

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Koordinacije boračkih organizacija Podrinja, ove godine će po prvi put biti upriličen Marš mira Srebrenica – Vukovar. Prema još nepotpunim podacima kolona sa oko tridesetak učesnika, krenut će pješice na put dug oko 340 kilometara relacijom Potočari, Nezuk, Tuzla, Srebrenik, Orašje, Vukovar.

Reha Centar

Veliku podršku ovoj organizaciji daje Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, a prema riječima predsjednika Fahrudina Hasanovića obavljaju se i posljednje pripreme kako bi učesnici ovog marša imali svu potrebnu logistiku.

“Ovo je častan pješački pohod i mi na ovaj način želimo iskazati svoje duboko saosjećanje sa žrtvama Vukovara, ali i istovremeno pokazati zahvalnost svima onima koj iz Vukovara dođu 11. jula u Potočare.

Puno toga zajedničkog imaju Srebrenica i Vukovar. Želimo na ovaj način trgati od zaborava sve strahote koje su preživjeli stanovnici Podrinja ali i Vukovara, a sve s ciljem da se ovakvo zlo više nikada i nikome ne dogodi.”- istakao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Organizacionog odbora je Zulfo Salihović koji je za naš portal istakao važnost ovog pješačkog pohoda.

“Marš mira “Srebrenica – Vukovar” će trajati dvanaest dana i kolona će proći istom stazom kojom se pješači od Nezuka do Potočara ali  u suprotnom smijeru a zatim kroz Sapnu, Tuzlu, Srebrenik,Orašje i sve do Vukovara.Do sada imamo trideset prijavljenih Podrinjaca koji žele uzeti učešće u ovom pješačkom pohodu mira, a očekujemo i podršku kroz sve gradove kroz koje budemo prolazili.Na dan sjećanja na sve žrtve Vukovara 18. ovog mjeseca ćemo se pridružiti desetinama hiljada učesnika koji će krenuti od ratne bolnice u pravcu memorijalnog groblja u Vukovaru. Ostalo nam je da danas ali i u nekoliko narednih dana riješimo tek nekoliko tehničkih detalja, ali ovaj put sigurno naš polazak na ovaj Marš mira nije upitan”- izjavio je Salihović.

Organizatori ovog Marša mira su Koordinacija boračkih organizacija Podrinja uz punu podršku Saveza ratnih vojnih invalida TK u čijem sastavu egzistira i većina boračkih organizacija Podrinja.

Polazak kolone iz Potočara je 08. novembra ove godine.

Komentari

Komentara

Posted In: