Nove linije iz Tuzle za Minhen i Frankfurt

Spread the love
Menprom

Uspostava Wizz Air-ove bazne stanice na Međunarodnom aerodromu Tuzla i uvođenje novih linija koje će Tuzlu, ali i cijeli region dodatno otvoriti prema zemljama zapadne Europe, bila je tema danas održane zajedničke konferencije za medije Vlade Tuzlanskog kantona, Međunarodnog aerodroma Tuzla i avio kompanije Wizz Air.

Reha Centar

Shodno nedavno potpisanom ugovoru o daljoj saradnji Wizz Air, najveći nisko-tarifni avio prevoznik u Centralnoj i Istočnoj Evropi, će od sredine slijedeće godine na aerodromu u Tuzli otvoriti svoju 19-tu bazu, a Tuzla će se avio linijama povezati i sa Minhenom i Frankfurtom u Republici Njemačkoj, te Oslom u Norveškoj i Štokholmom u Švedskoj. Ovim novim uslugama Wizz Air sada iz Tuzle nudi ukupno 9 ruta u 5 zemalja.
„Danas je još jedan značajan korak naprijed za Wizz Air u Bosni i Hercegovini. Počeli smo naše operacije u Tuzli u maju 2013.godine i već smo do danas prevezli preko 180.000 putnika. Nova baza u Tuzli će kreirati mnogo lokalnih poslova sa Wizz Airom i sa našim lokalnim poslovnim partnerima. Bosna i Hercegovina postaje naša 11. zemlja u kojoj smo uspostavili bazne operacije. Radujemo se što ćemo postati avio kompanija – izbor bosanskih klijenata i posjetilaca”, istakao je danas komercijalni direktor kompanije Wizz Air György Abrán.
Značajno širenje Wizz Aira u Tuzli će dodatno stimulisati tržište rada u sektoru avijacije i turizma kroz veći broj posjetilaca koji će imati mogućnost da putuju u Bosnu i Hercegovinu koristeći Wizz Air nisko-tarifne usluge. Karte na Wizz Air-ovim najnovijim rutama su već u prodaji i mogu se kupiti na www.wizzair.com sa početnom cijenom od 39.99 KM.
„Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklim mjesecima bila aktivan sudionik i posrednik pregovora koji su evo na obostrano zadovoljstvo rezultirali uspostavljanjem baze Wizz Air-a u Tuzli, odnosno uspostavom novih linija prema europskim destinacijama. S obzirom da je preduslov ove značajne aktivnosti uspostavljanje sistema aerodromske rasvjete, Vlada Tuzlanskog kantona se obavezala da će izvršiti neophodna kapitalna ulaganja u ove svrhe i na taj način podržati ovaj projekat od velike važnosti”, bile su riječi premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića.
Jedna od prednosti uspostavljanja baze Wizz Air-a u Tuzli, jeste što time Međunarodni aerodrom Tuzla postaje generator novih radnih mjesta, što je jedan od ključnih prioriteta i fokusa Vlade Tuzlanskog kantona. Dodatnu vrijednost ovom projektu daje i činjenica o povećanju broja putnika čiji broj će prema planu u 2015. godini iznositi 111.360, 146.160 u 2016. godini, te 205.920 u 2017. godini. Povećanjem broja letova i broja prevezenih putnika, doći će i do povećanja prihoda Aerodroma, što će u 2017. godini omogućiti njegovu samoodrživost. Time neće biti potrebe za izdvajanjem subvencija od strane Vlade Tuzlanskog kantona, te će Međunarodni aerodrom Tuzla biti u prilici da doprinosi Budžetu Tuzlanskog kantona.
„Mi ćemo zbog značajnog povećanja obima posla u narednom vremenu početi sa pripremnim aktivnostima za povećanje broja radnih mjesta. Osim otvaranja novih radnih mjesta na Aerodromu, otvaranje baze Wizz Aira i novih linija sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli stvaraju se pretpostavke za značajan broj dodatnih radnih mjesta koja su indirektno vezana uz Aerodrom” rekao je v.d. direktor Aerodroma Rifat Karasalihović.
Na kraju je važno reći i da će realizacijom ovog projekta korist imati cijeli region, obzirom da i građani susjednih zemalja nerijetko koriste usluge ovog aerodroma, a stvaraju se i pretpostavke za budući razvoj regionalnog cargo centra na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara